Foto: Publicitātes foto

Ja Eiropas Parlamenta (EP) vadība pieļaus deputātu fundamentālo tiesību un pienākumu aizstāvēt savu vēlētāju uzskatus ierobežošanu, nākamajās EP vēlēšanās triumfējoši uzvarēs Eiropas Savienības (ES) pastāvēšanas pretinieki, tā savā atbildes vēstulē EP prezidentam Martinam Šulcam un EP Ārlietu komitejas vadītājam Elmāram Brokam norādījusi EP deputāte Tatjana Ždanoka.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā vēstules kopija, Ždanoka Šulcam un Brokam norādījusi, ka viņas vizīte Krimā nebija saistīta ar darbu kādā no EP delegācijām vai misijām. "Pat ja tā būtu, delegāciju biedriem ir iespēja paust savu viedokli," uzsvērusi deputāte.

"Savas uzturēšanās laikā Krimā rīkojos, vadoties pēc savas nostājas. Šī nostāja pilnībā atspoguļo manu vēlētāju uzskatus, kuri nesen notikušajās EP vēlēšanās balsoja par Latvijas Krievu savienību. Viņiem, kuri jau trešo reizi man piešķīra EP mandātu, esmu parādā savu uzticību," skaidroja Ždanoka.

Atsaucoties uz Broka vēstulē pausto aicinājumu sazināties ar advokātiem, kuri deputātei izskaidrotu, ka Krimā notikušais referendums tika organizēts nelegāli un tam nav nekādas vērtības, Ždanoka norādījusi, ka Krimā strādājusi par vēlēšanu novērotāju un viņai nav nepieciešami advokāti, kuri "kalpo Vācijas un ASV ģeopolitiskajām interesēm".

"Es biju personīgi pārliecināta, ka Krimā notikušais referendums notika saskaņā ar Krimas iedzīvotāju vēlmi, bez ārējo spēku spiediena. Krimai ir tieši tādas pašas tiesības pašnoteikties kā Skotijai, Katalonijai, Korsikai un citiem Eiropas reģioniem," uzsvērusi deputāte.

Ždanoka savā vēstulē arī uzsvērusi, ka EP vadītājam būtu jāapzinās, ka pēc Ukrainā notikušās vardarbīgās revolūcijas, kuru atbalstīja Rietumvalstis, Krimas iedzīvotāji nepieļaus krievu valodas, kura daudziem ir dzimtā valoda, oficiālā statusa zaudēšanu, kā arī Kijevai pietuvināto galēji labo grupu īstenoto teroru.

"Ja EP vadība pieļaus deputātu fundamentālo tiesību un pienākumu aizstāvēt savu vēlētāju uzskatus ierobežošanu, nākamajās EP vēlēšanās triumfējoši uzvarēs ES pastāvēšanas pretinieki," brīdinājusi Ždanoka.

Jau ziņoja, ka Šulcs vēstulē Ždanokai norādījis, ka nekavējoties informēs atbildīgās Ukrainas institūcijas par deputātes izteikumiem par Krimu, kuri ir "pretrunā ar Eiropas Savienības (ES) nostāju".

Šulcs vēstulē Ždanokai norādījis, ka ir uzzinājis par deputātes vizīti Krimā, kas notikusi 12.augustā, un viņas vairākkārtējiem paziņojumiem par Ukrainas pašreizējo situāciju, kā arī Krimas stāvokli, kuri ļaujot noprast, ka tie ir saistīti ar EP oficiālo nostāju.

Tāpat EP prezidents arī norādījis, ka Ždanokas vizīti uzskata par ļoti nepiemērotu, uzsverot, ka tā diskreditē institūciju, kurā Ždanoka ir biedre.

"Jums netika dots EP mandāts, un jūsu paustie izteikumi par Krimas statusu ir nekaunīgi pretrunā ar ES nostāju, kā arī EP pieņemtajām rezolūcijām," uzsvēris Šulcs, piebilstot, ka par savu nostāju bez kavēšanās informēs Ukrainas atbildīgās iestādes, lai šāda veida "kaitnieciskas darbības" nākotnē vairs neatkārtotos.

Savukārt Broks vēstulē Ždanokai norādījis, ka deputātei būtu vajadzējis sazināties ar advokātiem, kuri izskaidrotu, ka Krimā notikušais referendums tika organizēts nelegāli un tam nav nekādas vērtības.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!