Zemnieki dārgos minerālmēslus aizvien vairāk aizstāj ar organiskajiem mēsliem, kas ir daudzreiz lētāki, atzīst putnu fabriku speciālisti.

A/s "Balticovo" valdes priekšsēdētājs Arnis Veinbergs stāstīja, ka zemnieki beidzot ir novērtējuši organisko mēslu vērtību, tikai žēl, ka tas ir noticis tikai tagad. "Ja kādreiz mēs lūdzāmies zemniekiem, lai viņi paņem mēslus, tagad zemnieki lūdzas mums, lai tikai dodam. Aktīvākie ir dāņu zemnieki, kuriem ir Eiropas pieredze kūtsmēslu iestrādāšana augsnē un kuri spēj novērtēt to lietderību augsnes uzlabošanā," stāstīja Veinbergs.

Pēc "Balticovo" ražošanas restrukturizācijas uzņēmums ir pārgājis no šķidrajiem kūtsmēsliem uz sausajiem kūtsmēsliem, kas ir vieglāk uzglabājami un transportējami. Šoruden zemniekiem "Balticovo" vēl ir iespēja iegādāties putnu kūtsmēslus. Cenas ir daudzreiz zemākas nekā minerālmēsliem.

A/s "Putnu fabrika Ķekava" zootehniķis Juris Mežnieks stāstīja, ka kūtsmēslus visvairāk ir novērtējuši bioloģiskie zemnieki, kuri brauc pat no Liepājas uz Ķekavu, kā arī SIA "Sabiedrība Mārupe", Dobeles un Jelgavas rajona zemnieku saimniecības.

"Mums ir noslēgti vairāki līgumi par mēslu izvešanu lielos apjomos ar vairākām saimniecībām 4000-7000 tonnu apjomā. Tonna mēslu maksā 2,50 latus plus pievienotās vērtības nodoklis. Tomēr mēslus sadārdzina transportēšanas izdevumi, bet, neskatoties uz to, zemnieki mēslus pērk un izved sev izdevīgākajā laikā. Var teikt, ka tagad organiskais mēslojums kļūst jau par deficītu," stāstīja Mežnieks.

Zemnieki prognozē, ka minerālmēslu cenas gada beigās var sasniegt 500 līdz 700 latus par tonnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!