Negaisa laikā gājis bojā Reķu dižozols Vecumnieku pagastā. To laikrakstam "Bauskas Dzīve" pavēstījis Jelgavas reģionālās vides pārvaldes (JRVP) vecākais inspektors Bauskas rajonā Aivars Legzdiņš.
Par notikušo pārvaldi informēja Vecumnieku pašvaldības priekšsēdētāja vietnieks Guntis Kalniņš, kuram piederošais īpašums robežojas ar dižozola aizsargjoslu. Koks 1997.gadā tika iekļauts vietējās nozīmes īpaši aizsargājamu dabas objektu sarakstā.

Lai novērtētu dabas stihijas sekas, 26.septembrī uz Reķu ozola atrašanās vietu devās vides inspektors un Guntis Kalniņš. Dižozols auga paugurā netālu no Brūveru ciema.

"Apmēram pirms trim nedēļām mūspusē plosījās spēcīgs negaiss. Dižozolu, kam bija caurs stumbrs, pāršķēla zibens. Kādu rītu pamanījām, ka tas ir pilnīgi iznīcināts, bija palikusi vien zaru kaudze un koksnes šķēpeles," stāstījis Kalniņš.

Pirms pieciem gadiem, gatavojot publikāciju par Vecumnieku pagasta nomalēm, Reķu dižozols ticis nofotografēts. Tā siluets bija līdzīgs ozola attēlam, kas ir nodrukāts uz piecu latu banknotes. Kalniņš lēš, ka dižkoks varēja būt ap 300 gadu vecs.

"Pēc notikuma vietas izpētes uzrakstīšu protokolu, kas tiks nosūtīts Vides aģentūrai un Vecumnieku pagasta padomei. Lēmums par Reķu ozola svītrošanu no aizsargājamo objektu saraksta ir jāpieņem pašvaldības sēdē. Savukārt protokols ir pamats, lai Vides aģentūra savā datu bāzē ierakstu anulētu," veidu kādā bojā gājušie aizsargājamie koki tiek svītroti no Vides aģentūras vienotā reģistra, skaidrojis inspektors Aivars Legzdiņš.

Vecumnieku pagasts nav ievērojams ar dižkokiem. Īpaši aizsargājamo objektu sarakstā vēl ir iekļauts Tupiņu ozols.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!