Šī sviesta cepumu recepte ir ņemta no izdevuma "Cooks Illustrated", kura redaktori izmēģina katru recepti ar visām iedomājamām sastāvdaļām un proporcijām. Kāds ir rezultāts? Tu uzminēji! Vislabākās receptes.
Sviesta cepumi

  • 200 gramu nesālīta mīksta sviesta
  • 1 krūze īpaši smalka cukura
  • 1/2 tējkarote sāls
  • 1 liela ola un viens olas dzeltenums
  • 2 tējkarote vaniļas ekstrakta
  • 2 1/2 krūzes miltu, kā arī milti, ko uzbērt uz pergamentpapīra virsmas

  1. Ar rokas vai elektrisko mikseri aptuveni 3 minūtes vidēji ātri puto sviestu, cukuru un sāli, līdz sviests kļūst viegls un putains. Pievieno olas dzeltenumu, labi samaisi, tad pievieno veselu olu un vaniļu, turpini putot, līdz viss labi sajaucies. Pievieno miltus un iemaisi tos. Sadali mīklu divās daļās un ietin polietilēna ietinamajā materiālā. Ieliec mīklu saldētavā vismaz uz vienu stundu, līdz tā kļūst stingra (mīklu var arī atstāt saldētavā līdz 2 dienām vai uz veselu mēnesi, ja mīkla ietīta divās polietilēna pārtikas plēvēs).
  2. Ievieto plītī restes augšējā un vidējā pozīcijā un uzkarsē plīti līdz 275 grādiem. Izņem vienu mīklas gabalu no ledusskapja un pārgriez uz pusēm. Atliec vienu porciju ledusskapī.
  3. Nokaisi darba virsmu ar miltiem. Izrullē mīklu ar metāla rullīti, līdz tā ir 3 milimetrus bieza. Lai mīkla nepieliptu, apkaisi rullīti un darba virsmu ar miltiem pēc vajadzības.
  4. Sagriez vai izveido mīklu vēlamajā formā. Novieto mīklas formas viena centimetra attālumā vienu no otras uz cepumu pannas, kas izklāta ar pergamentpapīru. Cep 6 līdz 8 minūtes, pa vidu apgriežot cepumu pannu ar priekšu uz aizmuguri, līdz cepumi kļūst vienmērīgi zeltaini.
  5. Ar plānu lāpstiņu tūlīt pēc izcepšanas pārcel cepumus uz dzesēšanas restēm. Atdzesē cepumus līdz istabas temperatūrai. Pēc tam atkārto pagatavošanas procesu ar atlikušo mīklu. Ja vēlies, vari izrotāt cepumus ar karalisko glazūru un ievietot cepumus hermētiskā traukā.

Ieteikumi labākam rezultātam

Cepumu mīklu nav vēlams izrullēt vairāk kā vienu reizi, jo citādi cepumi iznāk cietāki. Izrullējot mīklu, nespied uz rullīti. Rullēšana, izdarot vieglu spiedienu, prasīs vairāk laika, taču tad mīkla nepielips pie darba virsmas vai rullīša.

Centies cept vienlaicīgi vienāda izmēra cepumus, jo cepšanas laiks mazam cepuma spieķītim un milzīgam sniegavīram būs dažāds.

Centies izvairīties no sarežģītām cepumu formām ar daudziem leņķiem un detaļām, jo šīs daļas var izcepties ātrāk.

Karaliskā glazūra lieliski noder sviesta cepumu un piparkūku dekorēšanai svētku reizēs. Šī glazūra viegli klājas, ātri sacietē, un to var viegli un ātri pagatavot. Nepieciešami:

  • 2 lieli olu baltumi
  • 500 gramu pūdercukura, 2 1/3 krūzes
  • 2 tējkarotes ūdens
  • 2 līdz 3 lāses glicerīna, ja vēlies, lai glazūrai būtu spīdums

Pēc vēlēšanās glazūrai var pievienot arī koncentrēto krāsvielas pastu.

Vidēji lielā traukā sajauc olas, pūdercukuru, ūdeni un glicerīnu. Puto ar elektrisko mikseri lēnā tempā aptuveni 10 minūtes, līdz izveidojas mīksta konsistence. Ja glazūra ir pārāk bieza, pievieno vairāk ūdens. Ja glazūra ir pārāk šķidra, puto vēl kādas 2 līdz 3 minūtes. Sadali glazūru atsevišķos traukos un iekrāso ar izvēlētajām krāsvielām pēc vēlēšanās.

Kas jāzina, gatavojot glazūru

  • Glazūras krāsu koncentrātus var iegādāties atsevišķos bakalejas preču veikalos.
  • Glicerīnu var nopirkt pārtikas preču veikalos vai aptiekās.
  • Sievietēm stāvoklī un vecākiem cilvēkiem, kā arī visiem, kam ir vājināta imūnsistēma, svaigu olu baltumu vietā būtu jālieto pulverveida aizstājējs.
  • Glazūrā vari lietot pārtikas krāsvielas, taču rēķinies, ka krāsas intensitāte būs daudz zemāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!