Ziemeļvidzemē šoruden lāči cilvēku apdzīvoto vietu tuvumā nav manīti, pastāstīja Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā (ZBR) un Ramatas pagasta padomē.
ZBR pārstāve Aija Jakubovska sacīja, ka Vidzemes pierobežā iedzīvotāju ikdienu lāči šoruden nav traucējuši, jo mežos ir pietiekami daudz barības.

Arī Valmieras rajona Ramatā, kur pērn septembrī kāds lācis vairākas dienas uzturējās māju tuvumā, vietējie iedzīvotāji līdz šim lāču klātbūtni nav jutuši, apstiprināja Ramatas pagasta padomē.

Joprojām ZBR sadarbībā ar dažādiem speciālistiem turpinās bukleta izstrāde ar padomiem par to, kā rīkoties, sastopoties ar lāci. Buklets pie iedzīvotājiem varētu nonākt novembra sākumā, kad paredzama lielākā lāču aktivitāte, meklējot barību pirms ziemas miega, pastāstīja Jakubovska.

Jau ziņots, ka buklets top projekta "Bioloģiskās daudzveidības aizsardzība Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā" gaitā. Bukleta saturu veido Valsts mežu dienesta Medību daļas vadītāja vietnieks Jānis Ozoliņš. Materiālā galvenokārt būs padomi par to, kā pasargāt sevi no sastapšanās ar ķepaini, piemēram, neizmētāt pārtiku un citas mantas, kā arī par to, kā izturēties lāča tuvumā.

Turklāt šogad paredzēts arī sarīkot seminārus glābšanas un citiem dienestiem par darbību gadījumos, kad lāči parādās apdzīvoto vietu tuvumā. Apmācīti tiks glābšanas dienesta tālruņa 112 operatori, lai no iedzīvotājiem, kas ziņos par redzētu lāci, varētu iegūt pēc iespējas vairāk noderīgas informācijas un operatīvi risināt situāciju, piesaistot atbilstošus dienestus.

Iepriekš ZBR informēja, ka Vidzemes pierobežā pastāvīgi uzturas lāču māte ar pusaugu lācēnu. Viens lācis 1.maijā redzēts Valmieras rajona Ramatas pagastā, bet pēc tam arī Lēdurgā.

Limbažu virsmežniecībā ir ziņas par četriem reģistrētiem lāčiem. Tie gan varētu būt atnākuši pāri robežai no Igaunijas, Nigulas rezervāta, pauda mežniecībā.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka pērn septembra sākumā gandrīz nedēļu Ramatas apkārtnē uzturējās vēl nepieaudzis lācis, kas bezbailīgi tuvojās mājām, apēda tur atrodamo pārtiku, kā arī ielauzās kūtiņā un tur nobeidza vairākus mājputnus. Speciālisti, izvērtējot situācijas nopietnību, nolēma lāci iemidzināt un pārvest uz nomaļu vietu.

Valmieras un Valkas rajonā purvos, mežos un arī māju tuvumā pērn rudenī vairākās vietās manītas lāča atstātas pēdas. Pekaini medību laikā, iespējams, redzējuši mednieki, bet dzīvnieks aizbēdzis, izdzirdot šāvienus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!