Zivju pārstrādes uzņēmums SIA "Sabiedrība IMS" vienojies ar Mērsraga novada pašvaldību meklēt risinājumu, lai novērstu smakas, kas rodas uzņēmuma saimnieciskās darbības rezultātā, informēja Mērsraga novada domes priekšsēdētājs Lauris Karlsons ("Demokrātiju visiem").

Zivju pārstrādes uzņēmuma ražošanas procesam nepieciešamo tvaiku saražo katlu māja, kur kā kurināmo izmanto slānekļa eļļu. Kodīgās smakas rodas no slānekļa eļļas izgarojumiem, skaidroja Karlsons.

Domē par šīm smakām saņemtas iedzīvotāju sūdzības, bez tam šis apstāklis var traucēt ar tūristu piesaistīšanu, ko Mērsraga pašvaldība uzskata par visnotaļ svarīgu uzdevumu. Šovasar Mērsragā plānots rīkot vairākus lielus pasākumus - paredzēti gan Mārgrūbes Pirātu svētki, gan vērienīgs koka kuģu festivāls, turklāt starptautiskās sprādzienbīstamo priekšmetu meklēšanas operācijas "Open Spirit 2011" laikā Mērsraga ostā piestās arī ārvalstu karakuģi. "Tādēļ mums būtu svarīgi, lai pavasarī šo smaku vairs nebūtu," skaidroja Karlsons.

15.februārī Karlsons un novada domes izpilddirektors Verners Veržbilovskis tikušies ar "Sabiedrības IMS" vadību. Panākta vienošanās par to, ka mēneša laikā tiks izstrādāts rīcības plāns kodīgo smaku novēršanai. Šis plāns jāiesniedz domes priekšsēdētājam nākamās tikšanās laikā 15.martā. Pēc tam tiks lemts par tālāko rīcību.

Uzņēmuma tehniskais direktors Zigurds Ķipsts pastāstīja, ka pašlaik tiek meklēti risinājumi smaku problēmas novēršanai. Būtu nepieciešams uzstādīt aktīvās ogles filtru, un uzņēmums sazinājies ar SIA "Filtri", lai pārrunātu iespējas šādu filtru uzprojektēt. Pāris mēnešu laikā šo risinājumu varētu ieviest, pieļāva Ķipsts. "Gribētos cerēt, ka izmaksas nebūs visai lielas," viņš piebilda.

Vienlaikus uzņēmums apsver arī iespēju nākotnē atteikties no slānekļa eļļas kā kurināmā izmantošanas, jo tā kļūst arvien dārgāka. Iespējams, slānekļa eļļas vietā kā kurināmo varētu izmantot skaidu granulas.

SIA "Sabiedrība IMS" reģistrēta 2011.gadā. Tas ir zivju pārstrādes uzņēmums, kas specializējas zivju konservu ražošanā. Uzņēmuma juridiskā adrese ir Babītes novadā, bet ražošana notiek Mērsragā. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir SIA "Austrumu tirdzniecības grupa", liecina "Firmas.lv" informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!