Sastāvs:

  • 1 sīpols (ap 80 g), ar mizu
  • 1 ēd.k. olīveļļas (ap 10 g)
  • 2 fenheļa gumi (ap 440 g), laksti nogriezti un atlikti malā, gumi sagriezti apt. 1 cm biezās šķēlēs
  • 3 sīpolloki, sīpoliņi sagriezti 4 daļās, loki sagriezti gredzentiņos
  • 150 g selerijas saknes, sagriezta apt. 1 cm lielos kubiciņos
  • 200 g puravs, sagriezts apt. 1 cm platās strēmelēs
  • apt. 1 ½ litrs auksta ūdens
  • 6 pētersīļu laksti
  • 2 lauru lapas
  • 1 ½ tējk. jūras sāls
  • 5 melnie piparu graudiņi, saspaidīti
  • 1 krustnagliņa
  • 1 ¼ litra dārzeņu buljona
  • 250 g ziedkāposta, sadalīts sīkos gabaliņos
  • 100 g sarkano lēcu
  • 300 g laša filejas bez ādas, gareniski pārgriezta uz pusēm un sagriezta apt. 1 cm platās strēmelēs.
  • jūras sāls – pēc garšas
  • fenheļa zaļumi
  • Pagatavošana (ap 70 min.):

    Dārzeņu buljons: Sīpolu pārgriež uz pusēm, ar sagriezto daļu uzliek uz pannas (ar nepiedegošo pārklājumu) un bez taukvielām karsē uz vidējas uguns, kamēr tumši, tad izņem un noliek malā. Eļļu uzsilda lielā pannā, pievieno fenheli, seleriju, puravu, sīpoliņus un pasautē.

    Pievieno sīpolu, pielej ūdeni, uzvāra. Pievieno garšaugus un garšvielas. Vāra uz mazas uguns bez vāka apmēram 45 min. Pēc nepieciešamības pielej ūdeni, tā, lai dārzeņi visu laiku būtu pārklāti. Buljonu nokāš caur smalku sietu, rodas apt. 1 ¼ litrs, ko ielej pannā.

    Zivju zupa: Dārzeņu buljonu uzkarsē, pievieno ziedkāpostus, lēcas un lociņus. Samazina uguni, vāra apt. 10 minūtes. Pievieno zivju gabaliņus, uz vismazākās uguns apt. 5 minūtes ļauj ievilkties, pievieno sāli.

    Zupu pasniedz dziļos šķīvjos, garnē ar fenheļa zaļumiem.

    Padoms: Pārpalikušo buljonu var sasaldēt, ielejot ledus gabaliņu formītēs, saldētavas maisiņos vai mazos plastmasas trauciņos saldēšanai. Uzglabāšanas laiks saldētavā: apt. 3 mēneši. Atkausētā veidā to izmanto zupu vai mērču pagatavošanai.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!