Foto: LETA

Visu Zolitūdes traģēdijas glābšanas darbos iesaistīto dienestu darbība ir vērtējama kā profesionāla un koordinēta, šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē uzsvēra Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane.

Pētersone-Godmane arī informēja deputātus, ka, tāpat kā pēc visiem nopietniem gadījumiem, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) ir ierosināta dienesta pārbaude par glābšanas darbu gaitu, koordināciju, iesaistīto personu darbībām.

Arī VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš norādīja, ka dienestu pārstāvji, kuri bija deleģēti notikumu štābā, savas kompetences robežās uzreiz risināja visus jautājumu un nebija nekādu problēmu 30 sekunžu laikā sakoordinēt jebkuru jautājumu un atrisināt problēmu.

Pētersone-Godmane arī noraidīja izskanējušās spekulācijas par lēniem glābšanas darbiem vai ārvalstu palīdzību. Viņa deputātiem skaidroja, ka no 54 bojāgājušajiem 52 gadījumos nāve iestājusies "momentāli". Septiņās ar pusi stundās tika izglābti visi iespējamie cietušie, un ārvalstu palīdzība šajās stundās neko nebūtu mainījusi, akcentēja Pētersone-Godmane.

Arī komisijas vadītājs Ainars Latkovskis (V) sēdes noslēgumā pauda viedokli, ka glābšanas darbus varētu novērtēt kā atbilstošus tam brīdim, savukārt glābēju un mediķu darbu - kā teicamu. Viņš arī aicināja padomāt, vai, izvērtējot šo notikumu, nav nepieciešamas izmaiņas likumā par civilo aizsardzību.

Savukārt deputāts Jānis Ādamsons (SC) rosināja Valsts prezidentam iesniegt sarakstu ar cilvēkiem, kuri būtu pelnījuši valsts augstākus apbalvojumus.

Kā ziņots, 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Starp bojāgājušajiem bija arī trīs ugunsdzēsēji, kuri piedalījās glābšanas darbos.

Zolitūdes traģēdija kļuva par lielāko nelaimi Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!