Foto: LETA





Otrdien, 17.decembrī, Sabiedrības par atklātību “Delna” padomes priekšsēdētāja Inese Voika nolika savas pilnvaras, lai turpmāk pilnībā pievērstos Zolitūdes traģēdijas komisijas darbam, portāls “Delfi” uzzināja organizācijā.

Voika norāda, ka pēc Zolitūdes traģēdijas sabiedrībai bija vajadzīgas atbildes, kas valstī un sistēmā līdz šim ir bijis nepareizi, tāpēc tika rosināta sabiedriskās komisijas izveide. No valdības puses tam bija atbalsts. "Delnai" bija uzrauga un priekšlikumu sniedzēja funkcija Sabiedriskās komisijas izveides posmā, un viņa kā "Delnas" padomes priekšsēdētāja uzņēmusies iniciatīvu.

"Saprotot, ka tas ir apjomīgs un sabiedriski nozīmīgs darbs, esmu pieņēmusi lēmumu pārtraukt pildīt "Delnas" padomes priekšsēdētājas amata un turpināt darboties tikai Zolitūdes komisijā," savu lēmumu skaidro Voika.

Tiek atzīmēts, ka "Delnā" darbs no tā nemainīsies, jo "Delnai" ir jauna un spēcīga komanda. "Delnas" ikdienas darbu turpinās kolektīvs tā direktora Gundara Jankova vadībā, atzīmē organizācijā.

Savukārt Jankovs norāda, ka visas komandas vārdā viņš pateicas Voikai par ieguldīto darbu "Delnā", virzot organizāciju uz kopīgu mērķu sasniegšanu. "Es ļoti augstu novērtēju Ineses Voikas lēmumu darboties tikai Zolitūdes komisijā, lai profesionāli palīdzētu sabiedrībai atbildēt uz jautājumiem par Zolitūdes traģēdijas iemesliem. "Delna" turpinās neatkarīgi sekot līdzi Zolitūdes traģēdijas notikumu izmeklēšanas attīstības gaitai," atzīmē Jankovs.  

Tāpat "Delnas" padomē vēl ir korupcijas pētnieks Valts Kalniņš, atvaļināts aizsardzības un labas pārvaldības speciālists Jānis Ātrens, bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aivars Endziņš un žurnālists Pauls Raudseps. Voika bija "Delnas" padomes priekšsēdētāja kopš 2010.gada aprīļa, kā arī laika posmā no 1998.-2004.gadam.

"Delna" ir sabiedriska organizācija, kas kopš 1998.gada veido atklātu, taisnīgu un demokrātisku sabiedrību, kas ir brīva no korupcijas politikā, biznesā un savstarpējās attiecībās.

Jau vestīts, ka pagājušajā nedēļā ar valdības lēmumu tika izveidota Zolitūdes traģēdijas sabiedriskā komisija. Tās darbībai ir
nepieciešami vairāk nekā 150 000 latu
. Tas jau izsaucis plašu neapmierinātību sabiedrībā.

Par komisijas priekšsēdētāju apstiprināts bijušais Satversmes aizsardzības biroja šefs Jānis Kažociņš. Komisijā piekritušas darboties bijusī Rīgas apgabaltiesas tiesnese Ināra Šteinerte un uzņēmēja Baiba Rubesa, kā arī Voika.

21.novembrī Zolitūdē, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Zolitūdes traģēdija kļuva par lielāko nelaimi Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!