Foto: LETA
Zolitūdes traģēdijas krimināllietas galvenais izmeklētājs atalgojumā mēnesī saņem apmēram 700 latus pirms nodokļu nomaksas, pastāstīja Valsts policijas preses pārstāve Sigita Pildava.

Šim izmeklētājam ir pakļauta 46 cilvēku izmeklēšanas grupa. Kriminālprocesa virzītājs mēnesī kopā ar piemaksām, piemēram, par izdienu un dienesta pakāpi, atalgojumā saņem apmēram 700 latus pirms nodokļu nomaksas, norādīja Pildava.

Pārējo izmeklēšanas grupas dalībnieku atalgojumu ir grūti aprēķināt, jo katram atalgojums atkarīgs no izdienas un pakāpes, kā arī darba novērtējuma. Izmeklēšanas grupā darbojas Valsts policijas profesionālākie un pieredzes bagātākie darbinieki.

Jau ziņots, ka sabiedrības kritiku izpelnījās nu jau izjukušās Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas komisijas neskaidrie mērķi un lielie izdevumi. Sākotnējā tāme paredzēja, ka kopējie izdevumi nākamajā gadā ir 205 482 eiro jeb 143 837 lati. Četriem komisijas locekļiem atlīdzībai nākamgad bija ieplānoti 104 186 eiro (72 930 latu).

Pēc sabiedrības kritikas trīs komisijas locekļi - bijušais Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Kažociņš, uzņēmēja Baiba Rubesa un bijusī organizācijas "Delna" pārstāve Inese Voika - komisiju nolēma pamest.

Pēc Kažociņa priekšlikuma valdības sēdē tika atlikts jautājums par finansējuma piešķiršanu komisijai.

Kā iepriekš informēja Ministru kabineta preses sekretāre Signe Znotiņa-Znota, komisija vērsās Valsts kancelejā ar finansējuma pieprasījumu, kas nepieciešams komisijas darba nodrošināšanai. Šādu kārtību finansējuma pieprasīšanai paredz Ministru kabinetā atbalstītais rīkojums par komisijas izveidi.

11.decembrī komisija Valsts kancelejā iesniedza sarakstu ar nepieciešamo tehnisko aprīkojumu komisijas darba nodrošināšanai, tostarp nepieciešamību pēc darba telpām, protokolēšanas nodrošināšanu, transportu, tehniskā atbalsta nodrošinājumu, informēja par izdevumiem ekspertu piesaistīšanai.

Komisijas darba nodrošināšanai tika pieprasīts atalgojums papildu darbiniekiem - administratoram un protokolētājam no Valsts kancelejas resursiem, kā arī neatkarīgam preses sekretāram un neatkarīgiem juristiem ar specializāciju civillietās un administratīvajās lietās.

Komisija norādīja arī atalgojumu, taču Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) šādu apmēru neatbalstīja un aicināja samazināt, piemēram, 991,95 lati komisijas priekšsēdētājam un 788,78 lati - komisijas locekļiem.

Sākotnēji bija plānots, ka komisijas uzdevums būs izvērtēt Zolitūdes traģēdijas tiešos un netiešos cēloņus, glābšanas darbu un traģēdijas seku likvidēšanas procesu, atbildīgo dienestu un amatpersonu rīcības efektivitāti, kā arī normatīvā regulējuma darbības efektivitāti būvniecības, publisko iepirkumu un civilās aizsardzības jomā saistībā ar Zolitūdes traģēdiju.

Jau ziņots, ka 21.novembrī Zolitūdē, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!