Piecas dzīves situācijas, kad būtu jāatsakās no alkoholisko dzērienu lietošanas
Daudziem no mums patīk malkot alkoholiskos dzērienus vakariņu laikā vai ar dzērienu atzīmēt kādu nozīmīgu notikumu. Tomēr pārmērīga alkoholisko dzērienu lietošana var negatīvi ietekmēt veselību, turklāt daudzas no šīm nepatīkamajām sekām pastiprināsies, ja lietosiet alkoholiskos dzērienus nepiemērotās dzīves situācijās. Dažkārt alkoholisko dzērienu lietošana var būt pavisam bīstama.
Latvijā joprojām ir augsts pārmērīgas alkohola lietošanas gadījumu skaits, īpaši vecuma grupā pēc 35 gadiem. Taču redzam pozitīvu tendenci jauniešu vidū – šajā grupā pārmērīgas alkohola lietošanas epizodes kļūst retākas. Lai arī ieradumus ir grūti mainīt, piemēram, vakarā pirms atbildīga notikuma iedzert kādu alkoholisko dzērienu, lai atslābinātos, svarīgi atcerēties, ka nedēļā vēlams nepārsniegt noteikto vienību skaitu. Līdz ar to nedēļā jābūt dienām, kad alkoholiskos dzērienus nelieto vispār. Tāpat ir dzīves situācijas, kad alkoholiskos dzērienus nedrīkst lietot itin nemaz.
Dāvis Vītols, Latvijas Alkohola nozares asociācijas izpilddirektors

Lūk, piecas dzīves situācijas, kad būtu jāatturas no alkoholisko dzērienu lietošanas

Ja lieto medikamentus
Nomierinoši līdzekļi, piemēram, bezrecepšu miega līdzekļi vai recepšu medikamenti, nomāc centrālās nervu sistēmas darbību, t.i., lietojot nomierinošus līdzekļus, palēninās tādas dzīvībai svarīgas funkcijas kā elpošana un sirdsdarbība. Šāda veida nomierinošie līdzekļi ļauj vieglāk atslābināties vai kļūt miegainam. Arī alkohols ir centrālās nervu sistēmas darbību nomācošs līdzeklis. Nomierinošo medikamentu un alkohola kombinācija var pastiprināt abu ietekmi, kā rezultātā persona var kļūt ļoti miegaina, dezorientēta un apmulsusi. Dažos gadījumos sekas var būt ļoti smagas – krampji, elpošanas problēmas, bezsamaņa vai pat nāve.

Tāpat bīstami ir lietot alkoholiskos dzērienus pirms vai pēc tādu ierastu pretsāpju līdzekļu kā ibuprofēna vai acetaminoflēna lietošanas. Alkohols, mijiedarbojoties ar ibuprofēnu vai citiem nesteroīdiem pretiekaisuma līdzekļiem, var izraisīt asiņošanu kuņģī. Savukārt alkoholisko dzērienu lietošana kopā ar acetaminofēnu, ja tas ir lielos daudzumos, var izraisīt nopietnus aknu bojājumus.

Alkohols kopā ar daudziem ikdienā bieži lietotiem medikamentiem var izraisīt nevēlamas sekas, tāpēc ieteicams atturēties no alkohola, ja vien ārsts vai kāds cits speciālists nav norādījis citādi. Tostarp svarīgi atcerēties, ka arī antibiotiku lietošanas laikā vēlams atteikties no alkoholiskajiem dzērieniem.
Ja plāno grūtniecību, esi stāvoklī vai baro bērnu ar krūti
Alkohols var negatīvi ietekmēt auglību pat tad, ja dzērieni tiek lietoti atbildīgi. Alkohols ietekmē gan sieviešu, gan vīriešu auglību, tādēļ personām, kuras plāno grūtniecību, vajadzētu pilnībā izvairīties no alkoholisko dzērienu lietošanas arī pirms bērna ieņemšanas.

Īpaši svarīgi ir nelietot alkoholiskos dzērienus gaidībās vai barojot bērnu ar krūti. Grūtniecības laikā alkohols ar asinsrites starpniecību cauri placentai nonāk arī mazuļa asinīs. Tādējādi mazulis tiek pakļauts dažādiem riskiem, kā piemēram, augļa attīstības traucējumiem. Tāpat pastāv arī garīgas attīstības traucējumu iespējamība, kroplības, kā arī pārmērīgas alkohola lietošanas rezultātā bieži dzimst bērni, kam ir nepietiekams ķermeņa svars.

Svarīgi atcerēties, ka arī laikā, kad barojat bērnu ar krūti, būtu vēlams izvairīties no alkoholisko dzērienu lietošanas. Viss, ko ēdat vai dzerat zīdīšanas laikā, nonāk mātes pienā, arī alkohols. Lai arī alkoholisko dzērienu lietošana nenorāda uz pilnīgu nepieciešamību pārtraukt zīdīšanu, tomēr nav ieteicams lietot vairāk kā vienu alkoholisko dzērienu vienību dienā. Maz ticams, ka pa retai reizei izdzertais nelielais daudzums dzēriena kaitēs mazulim, taču drošības labad tādās reizēs labāk pienu atslaukt un izliet, vai arī nogaidīt vairāk par divām stundām un tikai tad barot bērniņu. Turklāt alkoholisko dzērienu lietošana, barojot bērnu ar krūti, var pasliktināt mātes spriestspēju un spēju parūpēties par bērnu.

Ja esi pie stūres
Lai arī tam ir jābūt pašsaprotamam, ka alkoholisko dzērienu lietošana un auto vadīšana vai braukšana ar velosipēdu vai skrejriteni nav savietojama, Latvijā šī joprojām ir liela problēma. Kā liecina VAS “Ceļu satiksmes drošības direkcija” apkopotā informācija, 2022. gada pirmajos mēnešos būtiski pieaudzis dzērājšoferu izraisīto negadījumu skaits. Ja 2021. gadā no janvāra līdz maijam kopumā tika izraisītas 245 avārijas, tad šogad dzērājšoferi vainojami pie 365 negadījumu, kuros cietis 81 cilvēks un 3 gājuši bojā, izraisīšanas.

Alkohols ietekmē spēju droši vadīt transportlīdzekli – palēninās reakcijas laiks, samazinās koordinācijas spējas un koncentrēšanās, pasliktinās redze un spriestspēja. Visātrāk alkohols ietekmē spēju sadalīt uzmanību, piemēram, vienlaikus vērot citus satiksmes dalībniekus un luksofora signālus. Šīs spējas pasliktināšanās tiek novērota jau pie pieļaujamās 0,2 promiles robežas, kas ir zemākais alkohola līmenis, kāds daudziem cilvēkiem rodas, izdzerot tikai vienu standarta vienību.

Esot dzērumā un vadot automobili:
  • nav iespējams atbilstoši un kritiski novērtēt situāciju;
  • ir grūti vienlaikus veikt vairākas darbības (piemēram, skatīties gan uz ceļu, gan atpakaļskata spogulī, pārslēgt ātrumu);
  • ir apgrūtināta kustību koordinācija un reakcija.
Svarīgi!
Jebkurš alkohola daudzums organismā var ietekmēt spēju droši vadīt transportlīdzekli, tādējādi apdraudot dzīvības.
Ja Tev vēl nav 18
Ikviens jaunietis savā dzīvē nonāk līdz brīdim, kad vēlas izmēģināt ko jaunu, vai, gluži pretēji, draugu spiediena rezultātā izmēģina dažādas lietas, vielas vai darbības, kas īsti neatbilst viņa vecumam un vēlmēm. Pusaudžu gadi visbiežāk ir tas laiks, kad vairums jauniešu pirmo reizi izmēģina alkoholiskos dzērienus. Taču personām, kas nav sasniegušas 18 gadu vecumu, alkohola lietošana, īpaši pārmērīga lietošana, ir bīstama veselībai un kopējai attīstībai.

Alkohols jauniešiem iedarbojas daudz ātrāk nekā pieaugušajiem, tādēļ jau pēc ļoti maza izdzertā daudzuma var iestāsties smaga saindēšanās. Pat neliela vienreizēja alkohola lietošana var izraisīt sliktu dūšu, koordinācijas traucējumus, uzvedības maiņu – pusaudzis vēl nemāk kritiski izvērtēt situāciju, tāpēc var rīkoties riskanti.

Lai arī jaunieši, kas nav sasnieguši 18 gadu vecumu, juridiski vēl nedrīkst iegādāties alkoholiskos dzērienus, tos viņiem bieži nopērk pieaugušie. Taču svarīgi atcerēties, ka alkoholisko dzērienu nodošana nepilngadīgām personām ir ne tikai slikta rīcība, bet arī likumpārkāpums.
Ja darbs saistīts ar iekārtām vai ierīcēm, kas prasa koncentrēšanos un īpašu precizitāti
Valsts darba inspekcijas apkopotā informācija liecina, ka 2021. gadā alkohola reibumā notikuši 10 negadījumi darba vietā, no tiem četri ar smagiem savainojumiem, savukārt vienā gadījumā gāja bojā darbinieks. Šogad līdz marta vidum bija fiksēti trīs nelaimes gadījumi darba vietā, kuru iemesls bija alkohola lietošana. Kā norāda Valsts darba inspekcija, nozares, kurās visbiežāk notiek šādi nelaimes gadījumi, ir lauksaimniecība, mežsaimniecība, būvniecība, transports un kokapstrāde.

Ja tavs darbs ir saistīts ar iekārtām vai ierīcēm, kas prasa koncentrēšanos un īpašu precizitāti, atceries, ka jābūt uzmanīgam ar alkoholisko dzērienu lietošanu. Pārmērīga alkohola lietošana var nopietni ietekmēt fizisko pašsajūtu, kā arī darba izpildes kvalitāti, kā rezultātā var notikt nelaimes gadījums. Esi atbildīgs un atceries par darba drošību!
Noderīga informācija par atkarību un palīdzību pieejama šeit.
Plašāka informācija par alkohola ietekmi pieejama šeit.
Projekts sadarbībā ar:
Saturs
LEAD. Korporatīvā komunikācija
Foto
LEAD. Korporatīvā komunikācija,
Delfi / Midjourney
Redaktors
Kristīne Melne, Līga Švāne
Dizains
Ralfs Eglītis, Oskars Dreģis
Izstrāde
Emīls Cinītis
Projekta vadība
Ēriks Radželis, Madara Orola
Mediju komunikācijas eksperts
Laura Šteinberga