Populārākie mīti par alkoholiskajiem dzērieniem un to lietošanu
Sabiedrībā alkoholisko dzērienu lietošana un ar to saistītās lietas jau folklorizējušās tādā līmenī, ka radušies dažādi aplami priekšstati par alkohola lietošanu un tā ietekmi uz organismu. Latvijas Alkohola nozares asociācija (LANA) apkopojusi populārākos mītus, lai atspēkotu tos un mudinātu alkoholu lietot atbildīgi.
  • Mīts nr. 1 – ja pēc alkohola lietošanas dzers kafiju, ātrāk atgūsies un būs skaidrā
    Alkohols no organisma izvadās noteiktā laikā, un šo procesu nevar paātrināt ne melna kafija, ne auksta duša, ne sportiski vingrinājumi. Spirta sadalīšanas ātrums ir atkarīgs no personas dzimuma, vielmaiņas ātruma, veselības stāvokļa, apēstā ēdiena daudzuma, šķidruma organismā, vecuma un aknu veselības stāvokļa.

    Kaut arī kafijā esošais kofeīns var likt būt nomodā, tas nemazina alkohola ietekmi uz koordināciju, reakcijas laiku un spriešanas spēju. Lai atžirgtu no alkohola ietekmes, ir vajadzīgs laiks. Tas, cik daudz izdzerts, nosaka, cik stundu ilgs laiks būs nepieciešams, līdz alkohola koncentrācija asinīs būs izzudusi. Ja tiek dzerts pārmērīgi, arī daudzas stundas pēc alkohola lietošanas beigām organisms joprojām var saturēt ievērojamu alkohola daudzumu, un kafijas spēkos nav to samazināt.

    Šādos gadījumos labāk ir nevis dzert litriem kafijas, bet dzert alkoholu ar mēru un vienlaikus uzņemt daudz ūdens. Tas pasargās no alkohola izraisītas organisma atūdeņošanās un paģiru simptomiem nākamajā rītā – galvassāpēm, sliktas dūšas u.c. Ūdens ir labākā izvēle, jo palēnina noreibšanu un palīdz vieglāk izvadīt no organisma alkoholu, samazinot tā koncentrāciju asinīs.
  • Mīts nr. 2 – ja pirms ballītes ēdīs daudz un sātīgi, varēs vairāk iedzert
    Kaut gan ēšana pirms alkohola lietošanas palīdz kontrolēt to, cik ātri alkohols nonāk asinīs, sātīga maltīte nekādi nepasargās no pārmērīgas alkohola lietošanas sekām. Jā, tā ir taisnība, ka pārtikas produkti ar augstu tauku saturu palēnina alkohola uzsūkšanos organismā, taču tas notiek tāpēc, ka ēšanas laikā tiek noslēgts vārsts starp kuņģi un zarnām, kurās alkohols uzsūcas ātrāk. Taču galu galā alkohols tik un tā tiks absorbēts, un ķermeņa spēja pārstrādāt konkrētu alkohola daudzumu no apēstā ēdiena daudzuma nemainās.

    Vidēji cilvēks spēj pārstrādāt 10–12 g alkohola stundā, kas atbilst vienam standarta dzērienam: 280–330 ml alus, 150–180 ml šampanieša, 30–40 ml viskija vai stipra spirtotā dzēriena, 60–80 ml liķiera un 100–120 ml sarkanvīna. Jāatceras, ka uzņemtā tīrā alkohola daudzums ir atkarīgs gan no dzēriena stipruma, gan daudzuma. Ēšana pirms alkohola lietošanas vai tā laikā palīdz kontrolēt, cik ātri alkohols nonāk jūsu asinsritē, taču tas nepasargās no pārmērīgas alkohola lietošanas sekām.
  • Mīts nr. 3 – alkoholam piemīt sildoša ietekme
    Siltuma sajūta ir maldinoša! Ja esi nosalis, iedzerot stipro alkoholisko dzērienu, asinsvadi tiešām paplašināsies un uzlabos iekšējo orgānu asins apgādi. Parādīsies patīkama siltuma sajūta, taču to paveiks tikai aptuveni 50 grami stiprā alkohola. Katra nākamā alkohola vienība sniegs pretēju efektu – pastiprinās siltuma atdevi, un organisms atdzisīs vēl vairāk.
  • Mīts nr. 4 – sievietes alkohols iespaido tāpat kā vīriešus
    Sievietēm organismā ir proporcionāli augstāks tauku daudzums, bet vīriešiem – augstāks ūdens saturs, tādēļ, izdzerot vienādu daudzumu alkohola, sievietei tā koncentrācija asinīs būs lielāka. Tāpat sievietēm aknas saražo mazāk alkohola dehidrogenāzes enzīma, kas tiek izmantots alkohola pārstrādē. Tieši šī iemesla dēļ sievietes noreibst ātrāk nekā vīrieši, un viņām reibuma stāvoklis saglabājas ilgāk.
  • Mīts nr. 5 – alkoholā nav kaloriju
    Alkoholam ir ļoti augsta enerģētiskā vērtība. Jebkurā dzērienā esošo kaloriju daudzums ir atkarīgs no cukura un alkohola procenta. Glāze vīna satur tikpat kaloriju, cik 30 g degvīna ar ledu vai glāze džina ar toniku.

    Ja raizējies par svaru, neizvēlies saldus kokteiļus. Daudzi alkoholiskie kokteiļi ar tiem klāt pievienotajiem sīrupiem ir kalorijām ļoti bagāti, tāpēc labāka izvēle būs dzēriens ar zemāku alkohola saturu un ledu. Tas ilgāk saglabāsies vēss, un ledus kūstot atšķaidīs alkoholu. Tā dzēriena malkošana ieilgs, un mazināsies kārdinājums pēc vēl vienas glāzes.
  • Mīts nr. 6 – alkohols palīdz labāk aizmigt
    Pārmērīga alkohola lietošana ir saistīta ar vairāk nekā 200 slimībām un traumatiskiem stāvokļiem. Dažas no visbiežāk sastopamajām slimībām, kas veidojas pārmērīga alkohola lietošanas rezultātā, ir sirds mazspēja, augsts asinsspiediens, vairāki vēža veidi, depresija, trauksme un svara pieaugums. Tāpat pārmērīga alkohola lietošana bieži vien ir pašnāvību, slepkavību un transportlīdzekļu negadījumu risku veicinošs faktors.

    Esiet atbildīgi – ievērojiet nacionālās alkohola lietošanas vadlīnijas, ņemiet vērā situācijas, kurās nav ieteicams lietot alkoholu!
  • Mīts nr. 7 – pārmērīga alkohola lietošana nodara kaitējumu tikai aknām
    Pārmērīga alkohola lietošana ir saistīta ar vairāk nekā 200 slimībām un traumatiskiem stāvokļiem. Dažas no visbiežāk sastopamajām slimībām, kas veidojas pārmērīga alkohola lietošanas rezultātā, ir sirds mazspēja, augsts asinsspiediens, vairāki vēža veidi, depresija, trauksme un svara pieaugums. Tāpat pārmērīga alkohola lietošana bieži vien ir pašnāvību, slepkavību un transportlīdzekļu negadījumu risku veicinošs faktors.

    Esiet atbildīgi – ievērojiet nacionālās alkohola lietošanas vadlīnijas, ņemiet vērā situācijas, kurās nav ieteicams lietot alkoholu!
  • Mīts nr. 8 – alkohols palīdz mazināt stresu
    Daudziem šķiet, ka alkohols kā ar burvju mājienu noņem sasprindzinājumu un aizdzen stresu. Tas notiek, jo alkoholam uz mūsu smadzenēm ir nomierinoša iedarbība – nervu sistēmas darbība palēninās, samazinās arī stresa izjūta. Taču laika gaitā šim efektam ir tendence mazināties un veidot tieši pretēju situāciju – pārmērīga alkohola lietošana veicina stresu, depresiju un trauksmi.

    Lai izvairītos no alkohola lietošanas stresa mazināšanai, izmēģiniet citas stresa vadības tehnikas, piemēram, garas pastaigas, meditatīvas mūzikas klausīšanās, terapeita apmeklējums u.c.
Tests, lai pārbaudītu savas zināšanas par atbildīgu alkoholisko dzērienu lietošanu.
Alkohola lietošanas traucējumu identifikācijas tests (AUDIT) pieejams šeit.
Vairāk informācijas par mītiem, kas saistīti ar alkoholisko dzērienu lietošanu šeit.
Projekts sadarbībā ar:
Saturs
LEAD. Korporatīvā komunikācija
Foto
LEAD. Korporatīvā komunikācija,
Delfi / Midjourney
Redaktors
Kristīne Melne, Līga Švāne
Dizains
Ralfs Eglītis, Oskars Dreģis
Izstrāde
Emīls Cinītis
Projekta vadība
Ēriks Radželis, Madara Orola
Mediju komunikācijas eksperts
Laura Šteinberga