Foto: F64

Šobrīd Ādažu militārajā bāzē darbojas 5G testa vide, kurā pārbauda dažādas inovācijas aizsardzības jomā. Kamēr daļa ar to lepojas, citi satraucas par šīs tehnoloģijas ietekmi uz dabu un cilvēkiem. Mīti par 5G sakaru kaitīgumu publiskajā telpā tiek kultivēti vēl joprojām. Kā ierasts, tas notiek vidē, kurā populāri ir arī dažādi citi mīti par aktuālām tēmām, piemēram, karu Ukrainā. Kādā "Telegram" grupā publicētā ierakstā apgalvots, ka 5G esot diskutabla tehnoloģija, pret kuras ieviešanu protestējot liela daļa cilvēku. Portāls "Delfi" skaidro, ka tie ir mīti.


Ieraksts publiskots kādā "Telegram" grupā, kurā ir aptuveni 2000 dalībnieku un maldinoši ieraksti tiek izplatīti regulāri. Ieraksta autors, atsaucoties uz publikāciju par jauniem tehnoloģiskiem rīkiem Ādažu militārajā bāzē, vēsta par 5G kaitīgumu. Autors apgalvo, ka tā esot diskutabla tehnoloģija, pret kuru protestē liela daļa cilvēku. Un protesti esot pamatoti ar 5G kaitīgumu cilvēka veselībai un dabai. Portāls "Delfi" secināja, ka ierakstā kultivēts vecs mīts, kurš publiski ir jau daudzkārt atspēkots.

Ieraksta sākumā autors nemelo – Ādažu militārā bāze tiešām ir pirmā vieta Eiropā, kurā šobrīd testē 5G jaunievedumus aizsardzības jomā. 5G ir jaunās paaudzes mobilo sakaru tehnoloģija – tas ir ļoti ātrs un tā jauda pārsniedz iedzīvotāju vai mājsaimniecības vajadzības. Tas pamatā ir paredzēts industriāliem un pārvaldes pielietojumiem. Turklāt, ļoti noderīgs arī militārajā jomā, jo tīkls ir stabilāks un to ir grūti ietekmēt, tā portālam "Delfi" skaidro Aizsardzības ministrijā.

Viens no svarīgākajiem ieguvumiem ir tas, ka jaudīgais 5G tīkls ļauj pārraidīt daudz lielāku datu apjomu ātrākā laikā. "Pagājušajā nedēļā testējām virtuālās realitātes attālumu. Operators, kurš atradās otrā okeāna pusē varēja apmācīt ekipējumu, kas atradās Ādažos. Daudzas lietas ar šo tīklu ir iespējams darīt no liela attāluma un militārajā vidē tas ir būtiski, īpaši bīstamās zonās," stāsta ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons.

Tāpat viena no inovācijām ir spēja vadīt vairākus bezpilota aparātus vienlaikus. "Jo vairāk mēs panāksim autonomiju bezpilota aparātiem, jo mazāk vajadzīga cilvēka līdzdalība un tas ir labāk. Šobrīd sadarbojamies ne tikai ar NATO, bet arī Pentagonu, jo Latvija šajā jomā ir pirmrindniece" skaidro Garisons.

Tātad Latvija, ieviešot 5G militārajā vidē, patiesībā ir ieguvēja. Šī tehnoloģija ir pienesums ne tikai mūsu drošībai, bet visam NATO dalībvalstu blokam. Turklāt maldinošā ieraksta autora apgalvojumi par tehnoloģijas kaitīgumu nav patiesi. Savulaik populāri bija apgalvojumi, ka 5G iznīcinot bites, izraisot vēzi un gripai līdzīgus simptomus. Vēlāk jaudīgo tīklu sāka saistīt arī ar Covid-19.

Reālu pierādījumu, ka šī tehnoloģija ietekmē cilvēka veselību vai dabu, nav. Covid-19 vai gripu izraisa vīruss, taču 5G stacijas rada parastu elektromagnētisko starojumu. Šāds starojums nāk arī no vecākas paaudzes elektrotehnikas, kā arī ir pieejams dabā. Turklāt, tas ir arī daudz pētīts, un tā kaitīgums nav pierādīts.

Bez tam maldinošā ieraksta autors apgalvo, ka daudzi cilvēki pret šīs tehnoloģijas ieviešanu protestējot. Nav skaidrs, vai autors to domājis Latvijā vai plašākā kontekstā. Latvijā tieši pret 5G ieviešanu daudz protestu nav bijuši. Internetā atrodamā informācija vēsta, ka šai tēmai veltīts protests ir noticis pirms trīs gadiem un tajā piedalījās 50 cilvēku. Reizēm gan 5G pretinieki piedalījušies arī citos protestos, piemēram, pret pandēmijas ierobežojumiem un pauduši savu nostāju arī par šīs tehnoloģijas ieviešanu.

Var secināt, ka ieraksts satur nepatiesu informāciju un ir maldinošs, kā arī autors savu nostāju nav pamatojis ne ar vienu avotu. Bez tam, Latvijā 5G tīkls jau tiek ieviests un visas tam nepieciešamās iekārtas ir testētas un sertificētas, līdz ar to kaitējumu cilvēka veselībai nenodara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!