Foto: DPA/Scanpix/LETA

Kamēr pakāpeniski jau izjūtam klimata pārmaiņu sekas, valstu valdības lielākoties nespēj vienoties par risinājumiem, kas spētu tās palēnināt. Vienlaikus risinājumus meklē arī zinātnieki, piemēram, mēģinot izgudrot, kā daļu saules radiācijas raidīt prom no zemeslodes. Tikmēr dezinformatori turpina apšaubīt klimata pārmaiņu izcelsmi un piedāvātos risinājumus. Pagājušajā nedēļā kādā no Latvijas "Telegram" grupām tika publicēts ieraksts par kādu ANO Vides programmas (UNEP) izpēti. Ieraksta autors apgalvo, ka organizācija meklējot veidus, kā mākslīgi ierobežot saules gaismu, padarot tumšākas debesis. Portāls "Delfi" skaidro, ka tie ir meli.

Ieraksts publicēts Latvijas "Telegram" grupā, kurā ar idejām apmainās aptuveni 5500 dalībnieku. Galvenie sarunu temati tajā ir pandēmija, klimata pārmaiņas un arī starptautiskā politika. Kāds ieraksts pagājušajā nedēļā vēstīja, ka nesen publicētā ANO ziņojumā tiekot piedāvāti veidi, kā ierobežot saules gaismu. Proti, ieraksta autors apgalvo, ka pētnieki meklē jaunu veidu, kā mākslīgi padarīt tumšākas debesis. Nav gan skaidrs, kāds būtu šādu darbību mērķis. Taču ieraksts ir maldinošs.

ANO ziņojums, par kuru stāsta ieraksta autors, ir izpēte "Viena Atmosfēra: Neatkarīgu ekspertu izvērtējums saules radiācijas modifikācijas pētniecībā un veikšanā". Izvērtējums veikts ANO Vides programmas ietvaros, lai izprastu, cik efektīva varētu būt saules radiācijas modifikācija (SRM) – tā ir maz pētīta un pretrunīga ideja cīņā pret globālo sasilšanu. Proti, ar dažādu tehnoloģiju palīdzību raidīt nelielu daļu saules radiācijas prom no zemes. Idejiski tam būtu jāpalīdz samazināt siltumnīcas efektu, taču realitātē efektivitāte nav pierādīta.

Arī ANO ziņojumā ekspertu paneļa atzinums liecina, ka tehnoloģija ir nepietiekami pētīta un plašāk jāizprot riski un ieguvumi. Tāpat atzinumā teikts, ka SRM nevar aizstāt strauju siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanu, kam arī turmpāk būtu jābūt prioritātei. Vienlaikus eksperti skaidro, ka dažas no klimata pārmaiņu sekām jau ir neatgriezeniskas un globālie centieni situāciju uzlabot nav pietiekami. Tāpēc SRM ir jāturpina plaši pētīt.

"Saskaņā ar daudznozaru ekspertu grupas veikto zinātnisko pētījumu pārskatu pastāv ievērojamas neskaidrības par SRM sociālo ietekmi un ietekmi uz vidi, kā arī par sistēmas drošību un ilgtspēju. Ekspertu grupa secina, ka SRM nerisina klimata pārmaiņu cēloņus. Tomēr klimata pārmaiņas ir neizbēgamas un šobrīd tiek meklēti visi iespējamie risinājumi," teikts ziņojumā.

Tātad tiesa, ka zinātnieki strādā pie jauniem risinājumiem klimata pārmaiņu mazināšanā, taču konkrētais ziņojums nav saistīts ar plāniem ierobežot saules gaismu un padarīt debesis tumšākas, kā apgalvo maldinošā ieraksta autors. SRM neparedz raidīt prom saules gaismu, bet gan nelielu daļu tās radīto radiāciju. Turklāt ziņojumā skaidri teikts, ka pagaidām šādas tehnoloģijas ieviešana nav ne pamatota, ne pietiekami izpētīta. Līdz ar to, "Telegram" ieraksta autora apgalvojums ir nepatiess.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!