Foto: F64

Mīti par vakcināciju, īpaši kopš vakcīnu pret Covid-19 nonākšanas apritē, ir bieži sastopami publiskajā vidē. Nereti vakcīnskeptiķi potes saista ar autisma izraisīšanu, kopējā veselības stāvokļa pasliktināšanos un vēzi. Arī nesen izplatītā ierakstā kādā populārā Telegram dezinformācijas kanālā apgalvo, ka ASV valdības dati apstiprina, ka pēc plašās vakcinācijas pret Covid-19 vēža gadījumu skaits valstī esot palielinājies par 143 233 %. Portāls " Delfi" pārbaudīja, ka tā nav taisnība.

Šāds ieraksts jau kādu laiku tiek pārpublicēts vairākās "Telegram" grupās, kurās nereti atrodami arī daudzi citi maldinoši ieraksti, piemēram, par to, kā Eiropā plāno veidot klimata policiju, kura ierobežos cilvēktiesības. Grupai seko vairāki tūkstoši cilvēku un tajā aktīvi darbojas jau Latvijā labi zināmi dezinformatori.

Ieraksta autors, atsaucoties uz kādu rakstu savādā interneta vietnē, apgalvo, ka jaunatklāto vēža gadījumu skaits ASV pērn pieaudzis par vairāk nekā 143 000 %. Pēc ASV oficiālās Vēža organizācijas (American Cancer Society) datiem 2020. gadā atklāja aptuveni 1,8 miljonus jaunu vēža gadījumu. Portālā "Delfi" aprēķina, ka tādā gadījumā pagājušajā gadā Amerikā būtu jāatklāj vairāk nekā 2,5 miljardu jaunu gadījumu. Šis skaitlis ir aptuveni astoņas reizes lielāks nekā ASV iedzīvotāju skaits 2021. gadā. Un tā būtu trešdaļa no planētas populācijas kopumā. Tātad – šis fakts nenoliedzami ir nepatiess un šāds vēža gadījumu skaita pieaugums ASV nemaz nav iespējams. Pēc oficiālajiem datiem pērn atklāja ap 1,9 miljoniem jaunu gadījumu un Vēža organizācijā apstiprina, ka šīs izmaiņas nav lielas un nav nekādā veidā saistītas ar Covid-19 vakcīnām.

Organizācijas zinātniskais darbinieks Viljams Dahuts stāsta: "Nav tādu pierādījumu, ka Covid-19 vakcīnas izraisa vēzi. Ir ļoti grūti saprast, kā pote varētu izraisīt vēzi veselā ķermenī tik īsā laika periodā."

Ierakstā autors arī stāsta par VAERS sistēmu, kurā glabājoties vēsturiskie dati par katras ievadītās vakcīnas ziņotajām blakusparādībām. Tiesa, ka VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System) sistēma eksistē. Ļoti vienkārši – tā paredzēta, lai iedzīvotāji varētu ziņot par blakusparādībām pēc potes saņemšanas. Līdzīgi kā Latvijā, kur ziņot var Zāļu Valsts aģentūrā. Lai gan ieraksta autors noformulē pareizi, ka VAERS sistēmā ziņo par blakusparādībām, ir skaidri noprotams, ka šie ziņojumi tiek uztverti kā pārbaudīts fakts par kāda cilvēka saslimšanu. Tātad – šādā sistēmā ziņot var ikviens un šie gadījumi netiek atsevišķi izmeklēti. Līdz ar to, šī statistika neko daudz nenozīmē, kamēr izmeklēšana nav veikta.

"VAERS sistēma nenosaka veselības problēmas izcelsmi vai saistību ar kādiem medikamentiem, darbībām. Vairāk ticams, ka daudzas no problēmām, par kurām cilvēki ziņo, rodas no paša Covid-19 vīrusa nevis vakcīnas. Un tā kā ziņot var jebkurš un sistēma nenosaka problēmas izcelsmi, šie dati nenorāda uz vakcīnas pret Covid-19 saistību ar vēzi," tā portālam "Delfi" skaidro Dahuts.

Tiesa, ka pērn ASV jaunatklāto vēža gadījumu skaits ir pieaudzis, tomēr jāņem vērā arī tas, ka 2020.gadā pandēmijas dēļ veselības aprūpes sistēma bija pārslogota un daudziem laikus saņemt pakalpojumus nebija iespējams. Gadījumu skaita pieaugums vērojams arī citās valstīs, to norāda arī Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras docētāja Mirdza Kursīte. "Veselības aprūpe bija pārslogota, kā arī cilvēki baidījās doties pie ārsta, tāpēc laikus netika diagnosticēts vēzis. Ļoti iespējams, ka kritumu 2020.gadā un pēc tam sekojošu pacēlumu 2021.gadā var skaidrot ar šo. Tāpat atklāto gadījumu skaitu var ietekmēt izmaiņas diagnostikas algoritmos, skrīningu veikšana un daudzi citi vērā ņemami faktori," skaidro docētāja.

Tātad publicētais ieraksts maldina par ASV publiski pieejamajiem oficiālajiem datiem un izrauj tos no konteksta. Covid-19 pošu saistību ar vēzi pētījuši zinātnieki visā pasaulē, par to raksta un informāciju analizē arī medijos visā pasaulē un līdz šim saikne starp medikamentu un slimību nav atrasta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!