Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Liela daļa Kremļa mediju izplatītās dezinformācijas ir vērsta pret Baltijas valstīm un Poliju, visticamāk, nepagurstošā Ukrainas atbalsta dēļ. Nereti tiek izplatīti melīgi apgalvojumi par dzīves apstākļiem šajās valstīs. Februāra beigās Krievijas propagandas kanāli ziņoja, ka Baltijas valstīs un Polijā notiekot piespiedu ukraiņu mobilizācija. Šāds vēstījums vēlāk izplatījies arī sociālajos medijos. Portāls "Delfi" skaidro, ka tie ir meli.

Februāra beigās Kremļa medijs "RIA Novosti" publicēja ziņu, balstoties uz kādu anonīmu avotu, ka Baltijas valstīs un Polijā notiekot piespiedu ukraiņu mobilizācija. Piespiedu kārtā mobilizēti tiekot ukraiņi, kuri mēģinot izceļot uz Krieviju "pēc Kijivas lūguma". Mēģinot šķērsot Krievijas robežu, šie cilvēki tiekot savākti, caur vēstniecībām nogādāti atpakaļ Ukrainā un mobilizēti bruņotajos spēkos. Vēlāk šāda ziņa izplatīta arī citos propagandas kanālos, kā arī sociālajos medijos, tostarp "Twitter" un "Telegram". Taču tā nav patiesība.

Patiesībā Ukrainas vēstniecību darbiniekiem nemaz nav tiesību piespiedu kārtā cilvēkus nogādāt atpakaļ Ukrainā. Ukrainas Ministru kabineta dekrēts Nr. 1487 paredz, ka diplomātiskajām pārstāvniecībām ārvalstīs ir pienākums sniegt Ukrainas pilsoņiem militārā vecumā informāciju par iesaukšanu militārajā dienestā. Tām ir arī pienākums mudināt šos Ukrainas pilsoņus atgriezties valstī mobilizācijas vai kara gadījumā. Tomēr ārpus Ukrainas neviens nav pilnvarots izsniegt pavēstes par iesaukšanu armijā vai piespiedu kārtā kādu nogādāt Ukrainā.

Pilsoņu informēšana var notikt, piemēram, izmantojot e–pastu. Turklāt arī citu valstu tiesībsargājošajām iestādēm nav tiesību piespiedu kārtā ukraiņus nosūtīt atpakaļ uz dzimteni. Vienīgais tiesiskais pamats ir tiesas lēmums Ukrainā par saukšanu pie kriminālatbildības. Savukārt saistībā ar mobilizāciju kriminālatbildību šiem cilvēkiem piemērot nevar, jo ārpus valsts nav iespējams izsniegt pavēstes.

Arī Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes Dezinformācijas apkarošanas centrs nesen nāca klajā ar brīdinājumu, ka "tiešsaistē tiek izplatīta naidīga dezinformācija, ka ES gatavojas deportēt uz Ukrainu vīriešus un sievietes mobilizācijai". To savā "Facebook" kontā atspēkojis arī Lietuvas galvaspilsētas Viļņas mēra padomnieks Karolis Žukauskas, apstiprinot, ka ne Viļņas, ne visas valsts līmenī nav pieņemti šādi lēmumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!