Foto: AFP/Scanpix/LETA

Baltkrievijas propagandas kanālos ar vien populārākas kļūst intervijas ar "aizbēgušajiem" no Baltijas vai Rietumiem. Visbiežāk intervijās tiek uzturēts naratīvs par slikto Eiropu un "nelāgo attieksmi pret krieviem". Tā nesen kādā Baltkrievijas valdības kontrolētā televīzijas kanāla "Belarus 1" "Youtube" kontā tika publicēts video, kurā kāda "bēgle" stāsta par slikto Latviju. Latvijā esot tikai "nacisti" un tamdēļ Krievijas opozīcijas kanālam "TV Rain" esot atņemta licence. Portāls "Delfi" skaidro, ka tie ir meli.

Video ar nosaukumu "Ko eiropiešiem nozīmē vārda brīvība un cilvēktiesības? Aktuālā intervija" Baltkrievijas televīzijas kanāla "Belarus 1" "Youtube" kontā publicēja pērnā gada nogalē. Tajā tiek intervēta kāda Juta Sofija Vasiļevska, kura esot Latvijas pilsone, dzīvojusi arī Vācijā un Austrijā – tā norādīts pieteikumā. Vasiļevsku intervē propagandas kanāla darbinieks Jevgēņijs Gorins. Kā noprotams, sarunā galvenokārt tiek spriests par to, ka Eiropā neesot absolūti nekādas demokrātijas un vārda brīvības.

Kā vienu piemēru šādam apgalvojumam Vasiļevska min Vāciju, kurā par Krievijas atbalstīšanu varot saņemt līdz desmit gadiem cietumā. Tā nav tiesa. Vācijas Kriminālkodeksa 80a pants paredz atbildību par kūdīšanu uz noziegumu vai agresiju – sods par šādu pārkāpumu ir no 3 mēnešiem līdz 5 gadiem cietumā.

Tiesa, īpaša uzmanība valstī tiek pievērsta gadījumiem, kad publiski tiek izmantots "Z" simbols, kas nozīmē atbalstu Krievijas karam Ukrainā. Piemēram, Hamburgas tiesa piemērojusi 4000 eiro sodu kādam vīrietim, kurš karu atbalstošo simbolu bija piestiprinājis savai automašīnai. Sods piemērots, jo Kriminālkodekss aizliedz arī publiski paust atbalstu noziegumiem.

Melīgajā raidījumā izskan arī apgalvojumi par Latviju. Piemēram, ka Krievijas opozīcijas televīzijas kanālam "TV Rain" tika atņemta apraides licence tādēļ, ka valstī valdot nacisms. Arī tā nav taisnība, jo medijam apraides atļauja atņemta vairāku pārkāpumu dēļ. Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome šo soli pamatoja ar draudiem Latvijas drošībai un sabiedriskajai kārtībai.

Pāris mēnešu laikā kanāla darbībā tika pieļautas vairākas kļūdas. Pirmkārt, apraidē netika nodrošināts valodas celiņš valsts valodā, kā to pieprasa Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 24. un 32. pants. Vēl tika pārkāpts šajā pašā likumā ietvertais informācijas precizitātes princips. Proti, kādā pārraidē kanālā tika attēlota Eiropas karte, iezīmējot Krievijas anektēto Krimas pussalu agresorvalsts nevis Ukrainas sastāvā.

Vēl viens pārkāpums konstatēts 1. decembrī raidījumā "Te un tagad", kurā izskanēja aicinājums sniegt informāciju par mobilizēto Krievijas armijas karavīru dienestu frontē. Raidījuma vadītājs Krievijas armiju nosauca par "mūsu armiju" un izteica cerību, ka telekanālam ir izdevies šiem karavīriem palīdzēt ar dažādām ērtībām.

Par šiem pārkāpumiem telekanālam vairākkārt piespriests naudas sods. Lielākais 10 000 eiro apmērā, kuru "TV Rain" arī nomaksājis.

Pēc jaunā gada Krievijas neatkarīgā programma ziņoja par NEPLP lēmuma par apraides atļaujas anulēšanu pārsūdzēšanu. Taču šajā nedēļā kļuva zināms, ka telekanālam piešķirta apraides licence Nīderlandē.

Kanāls "TV Rain" uz laiku pārtrauca darbību īsi pēc Krievijas plašā iebrukuma Ukrainā, kad Krievijas Valsts dome pieņēma likumu, kas "aizliedz viltus ziņas", tādā veidā izskaužot pēdējo iespēju eksistēt neatkarīgam medijam. Taču vasaras vidū telekanāls atsāka darbu, strādājot tostarp no studijas Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!