Foto: AFP/Scanpix/LETA

Gan Krievijas, gan Baltkrievijas propagandas kanāli bieži vien stāsta melus ne tikai par Ukrainu un ASV, bet topā ir arī Baltijas valstis. Piemēram, Baltkrievijas propagandas televīzijas kanāls ATN nesen pārraidīja materiālu, kurā apšaubīja Lietuvas Ignalinas atomelektrostacijas (IAES) demontāžas drošību. Taču portāls "Delfi" pārbaudīja, ka pārraidē iekļauti daļēji meli un manipulācija.

Oktobrī Baltkrievijas telekanāla ATN Youtube kanālā publicēts video, kurā atsaucoties uz kādu IAES veterānu padomes priekšsēdētāja Vladimira Kuzņecova interviju, kura pārpublicēta arī vairākos Krievijas medijos. Viņš apgalvo, ka Ignalinas atomelektrostacijas demontāža notiek bīstamos apstākļos un steidzamības kārtā – augsta radioaktivitāte, toksiskums un paaugstināta ugunsbīstamība. Lietuvā neesot atbilstošu tehnoloģiju, lai šo procesu veiktu droši. Turklāt informācija par to, kā plāno demontāžu veikt, esot slēpta – to esot fiksējuši Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) pārstāvji. Portāls "Delfi" secina, ka video veidotāji manipulē ar faktiem, lai pierādītu Ignalinas AES bīstamību.

Ignalinas atomelektrostacija atrodas Visaginas pilsētiņā Lietuvā, kas ir tuvu Latvijas un Baltkrievijas robežai. AES darbība tika pārtraukta 2009. gadā. AES darbības periodā notikuši divi incidenti, bet apdraudējums apkārtnei un cilvēkiem nav nodarīts. Baltkrievijas propagandas kanāla izplatītajā video Lietuvu apvaino kaimiņvalstu apdraudēšanā, nerūpējoties par drošību AES demontāžas laikā. Video veidotāji gan nav ņēmuši vērā Vladimira Kuzņecova intervijas otro daļu, kurā atbildi sniedz Lietuvas enerģētikas ministrs Dainius Kreivis, tā secina portāls "Delfi.lt".

"Minētās personas rīcībā ir nepatiesa informācija par izsludināto iepirkumu. Nav plānota steidzama reaktoru demontāža, bet vispirms tiks izstrādāta reaktoru demontāžas koncepcija. Par fizisku demontāžas uzsākšanu vēlāk sludinās jaunu konkursu," tā sacīja Kreivis. Tātad fiziska demontāža vēl nemaz nenotiek un līdz tai tiks izstrādāta stratēģija. Savukārt, runājot par radioaktīvo atkritumu uzglabāšanu, tai paredzēta infrastruktūra tika izstrādāta jau pirms AES darbības uzsākšanas un šie atkritumi tiek veiksmīgi apsaimniekoti jau vairāk nekā 40 gadus.

Bez tam ATN videomateriālā kā eksperts par Ignalinas AES izvēlēts ziņu aģentūras "Baltnews" vadītājs Andrejs Starikovs, kurš plašāk pazīstams ar prokrieviskas informācijas un propagandas izplatīšanu. Šis portāls minēts arī Lietuvas Drošības dienestu ziņojumos kā Krievijas ietekmes instruments.

Pie tam, apsūdzot Lietuvas pusi drošības pārkāpumos, telekanāla ATN darbinieki ne reizi nepiemin daudzos drošības pārkāpumus un pusgadu notiekošos remontdarbus Baltkrievijas AES Astravjecā, kas atrodas 40 km attālumā no Lietuvas galvaspilsētas Viļņas. Bet runājot par Ignalinu, Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras misijā šajā gadā veiktās pārbaudēs nekādi pārkāpumi nav konstatēti. Ziņojums lasāms šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!