Foto: Shutterstock

Kādā "Telegram" grupā, kurā regulāri tiek izplatītas sazvērestības teorijas, publicēta aptauja, kurā ietverts apgalvojums, ka Latvijas normatīvais regulējums noteic, ka cilvēka orgāni pieder valstij. Portāls "Delfi" sazinājās ar Veselības ministriju (VM) un noskaidroja, ka šis apgalvojums neatbilst patiesībai.

Ministrijā skaidroja, ka atbilstoši tiesību aktos nostiprinātajam principam ikvienam cilvēkam ir prioritārās tiesības uz savu ķermeni, tai skaitā orgāniem. Līdz ar to miruša cilvēka orgānus atļauts izmantot tikai saskaņā ar viņa dzīves laikā izteikto gribu.

Ievērojot kārtību, ikviena pilngadīga persona savu gribu par atļauju vai aizliegumu izmantot tās orgānus pēc nāves var izteikt E-veselības sistēmā (www.eveseliba.gov.lv), tai skaitā sistēmā norādot kontaktpersonas, ar kurām ārstniecības iestādei nepieciešamības gadījumā iespējams sazināties, vai to paust tuvākajiem piederīgajiem (piemēram, laulātajam, vecākiem, brālim/māsai).

Atbilstošā gadījumā ārstniecības iestādei primāri ir pienākums pārbaudīt E-veselības sistēmā iekļautās ziņas. Neatrodot tajā ziņas par mirušā cilvēka dzīves laikā izteikto gribu aizliegt vai atļaut izmantot orgānus pēc nāves, ārstniecības iestādei ir pienākums noskaidrot informāciju par mirušā cilvēka dzīves laikā izteikto gribu aizliegt vai atļaut izmantos tās orgānus pēc nāves, vēršoties pie mirušā piederīgajiem (tai skaitā pie E-veselības sistēmā norādītās mirušā cilvēka kontaktpersonas).

Ja E-veselības sistēmā nav ziņu par mirušā cilvēka dzīves laikā izteikto gribu aizliegt vai atļaut izmantot orgānus pēc nāves un no tuvākajiem piederīgajiem nav bijis iespējams noskaidrot viņa dzīves laikā izteikto gribu, ir uzskatāms, ka cilvēks dzīves laikā piekritis atļaut izmantot orgānus pēc nāves. Savukārt, ja tuvāko piederīgo sniegtā informācija par mirušā cilvēka dzīves laikā izteikto gribu aizliegt vai atļaut izmantot orgānus pēc nāves ir pretrunīga, viņa orgānus izmantot aizliegts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!