Foto: F64

Laikā, kad sabiedrību aicina saņemt ceturto poti pret Covid-19, aktualitāti nezaudē arī dezinformācija par šo tēmu. Nereti maldu izplatītāji dalās ar sagrozītiem faktiem un statistikas datiem, kas ik reizi it kā pierāda vakcīnu kaitīgumu. Nesen kādā dezinformatoru vidū populārā "Telegram" grupā publicēts ieraksts, kurā apgalvo, ka ASV dati rāda Covid-19 vakcīnas saistību ar AIDS un vēža saslimšanas gadījumu pieaugumu. Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka ievērojams vēža gadījumu skaita pieaugums nav novērots. Arī par AIDS publikācijā izplatīti meli.

"Telegram" grupā, kurā atrodama šī publikācija, līdzīgas ziņas un arī maldi par citiem notikumiem, piemēram, karu Ukrainā, tiek izplatīti regulāri. Grupā ir vairāk nekā 6000 dalībnieku. Konkrētajā ierakstā apgalvots, ka ASV Slimību kontroles un profilakses centri apstiprinot, ka ar AIDS un vēzi saistīto saslimšanu skaits ASV pērn palielinājies 338 reizes. Pieaugums esot saistāms ar iedzīvotāju vakcināciju pret Covid-19.

Reiz jau portāls "Delfi" atspēkoja maldu ierakstu, kurš arī bija balstīts uz kādu publikāciju it kā medijā, uz kuru saite ievietota arī šajā publikācijā. Toreiz dezinformatori apgalvoja, ka vēža gadījumu skaits pērn ASV pieaudzis par 143 000 %, kas, protams, bija klaji meli. Tāpat arī saistībā ar HIV maldu izplatītājiem nav taisnība. Ierakstā apgalvots, ka saslimstības pieaugumu apstiprina ASV Slimību kontroles un profilakses centrs. Taču šī centra mājaslapā pieejamā informācija vēsta, ka Covid-19 vakcīnas nepalielina risku inficēties ar HIV, kā arī ir pilnībā drošas HIV pacientiem.

To portālam "Delfi" apstiprina arī Latvijas Infektoloģijas centrā. Stacionāra galvenā ārste, profesore Baiba Rozentāle stāsta: "Tās ir aplamības. Nevarēju saprast, kā kaut ko tādu var uzmurgot. Neviena vakcīna, vienalga kāda, nevar ierosināt HIV." Profesore skaidro, ka jebkuras vakcīnas pamats ir konkrētā vīrusa virsmas gēns, kas atbild par vīrusa olbaltuma sintēzi. Ievadot to organismā, tas sintezē vīrusa pīķa proteīnu, pret kuru organisms saražo antivielas. Ar šāda veida vakcīnām nav iespējams izraisīt inficēšanos. Īpaši, ar pilnīgi cita veida vīrusu, kāds ir HIV.

"Manā skatījumā tā ir ļaunprātība – izplatīt šādu informāciju. Tas var viest neizpratni un nodarīt kaitējumu, īpaši riska grupām. Priekš konsultācijām ir ģimenes ārsti un infektologi, " stāsta Rozentāle un piebilst, ka tieši saslimt ar Covid-19 var būt bīstami HIV pacientiem, īpaši, ja pacients nelieto medikamentus un nav vakcinēts.

Šobrīd Latvijas Infektoloģijas centrā novērošanā ir vairāk nekā 7000 HIV pacientu. Un visi, kas saņem medikamentus, ir vakcinēti četras reizes, tā informē stacionārā. Bet runājot par jaunatklāto gadījumu skaitu – tas ik gadu turpina samazināties. Arī pagājušais gads nebija izņēmums, kad atklāja 212 jaunus gadījumus. Vēl gadu iepriekš infekciju atklāja 257 pacientiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!