Foto: Imago/Scanpix/LETA

Jau agrāk "Atmaskots" sadaļā apskatītais "TikTok" profils "Red Zvezda" turpina izplatīt dažāda veida dezinformāciju, proti, apgalvojot, ka Latvijas elektrības cenas tika paaugstinātas, lai finansētu Ukrainas armiju. Portāls "Delfi" sazinājās ar AS "SEB banka" ekonomistu Daini Gašpuiti, kurš skaidro, ka elektrības cenas netiek veidotas, lai finansētu kādu karu.

Konkrētajā "TikTok" ierakstā apgalvots, ka šādā veidā katrs Latvijas iedzīvotājs "finansējot krievu nogalināšanu".

Ekonomists portālam "Delfi" skaidroja, ka elektroenerģiju tirgo "Nord Pool" biržā un cenu nosaka dalībvalstu tirgus. Piedāvājuma un pieprasījuma spēks tad arī nosver atbilstošo elektroenerģijas cenu. "Tā kā ir bijušas problēmas ar piedāvājuma pusi, īpaši mūsu reģionā, cenas ir bijušas augstas. Elektroenerģijas ražotājiem pamat interese ir ražot un enerģiju pārdot," skaidroja Gašpuitis.

Komentējot konkrēto ierakstu, ekonomists norādīja, ka, skatoties no apgalvojuma puses – starpvalstu tirgū šāda manipulācija ir neiespējami īstenot un tādēļ absurda. "Teorētiski kā atsevišķu piecenojamu valsts var pielikt pie rēķina patērētājiem – uzņēmumiem vai mājsaimniecībām. Vēl teorētiski valstis varētu ieviest noteiktus nodokļus, kuru ieņēmumus tad novirzītu konkrētiem mērķiem. Taču tad tas būtu redzams rēķinā, notiktu publiskas diskusijas un sabiedrība par to zinātu," uzsvēra Gašpuitis.

Viņš arī piebilda, ka šajā situācijā, kad enerģijas cenas ir augstas, valstis, tostarp Latvija ir ieinteresētas zemākās enerģijas cenās, lai uzturētu biznesa konkurētspēju un iedzīvotāju pirktspēju. "Protams, esot augstām cenām, parādās iespējas noteiktu mērķu dēļ kacināt sabiedrību ar viltus apgalvojumiem," atzīmēja speciālists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!