Foto: "Food Union"/Publicitātes foto

Sociālajā tīklā "TikTok" izplatījies video, kura autore apgalvo, ka populārāko biezpiena sieriņu "Kārums" sastāvā atrodams nātrija fosfāts, kurš varot tikt izmantots arī kā tīrīšanas līdzeklis. Tāpēc video autore aicina savu auditoriju apdomāties, vai šādu produktu būtu jālieto. Portāls "Delfi" sazinājās ar produkta ražotāju un noskaidroja, ka video paustās bažas nav pamatotas, proti, viela tiek izmantota atbilstoši striktākajām Eiropas Savienības (ES) regulām.

Video autore apgalvo, ka internetā atradusi informāciju, ka sieriņā atrodams "trinātrija fosfāts, kas ir neorganisks savienojums [..], kuru izmanto kā tīrīšanas vielu [..] un pārtikas piedevu." Viņa aicina cilvēkus domāt, vai ir vērts šādu produktu ["Kārums" sieriņu] lietot uzturā.

Uzņēmumā "Food Union" portālam "Delfi" skaidroja, ka tas visu savu produktu, tai skaitā "Kārums" biezpiena sieriņu ražošanā stingri ievēro ES noteiktos nekaitīgas un drošas pārtikas reglamentus, kā arī receptēs izmanto tikai augstākās kvalitātes izejvielas.

"Runājot par sižetā minētās pārtikas piedevas nozīmi un ietekmi uz veselību, vēršam uzmanību uz to, ka nātrija fosfāti, saskaņā ar Eiropas Savienības Komisijas Regulu 1129/2011, ir iekļauti Eiropas Savienības atļauto pārtikas piedevu sarakstā. Nātrija fosfātu mūsu produkta gadījumā izmantojam kā emulgatoru. Saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Regulu (EK) Nr. 1333/2008 emulgatori ir vielas, kas pārtikas produktos ļauj izveidot vai saglabāt homogēnu jeb viendabīgu maisījumu, kas sastāv no divām vai vairākām fāzēm, kas savstarpēji nesajaucas, piemēram, eļļas un ūdens," norādīja uzņēmumā.

Tāpat tika skaidrots, ka emulgators nātrija fosfāts tiek izmantots karameļu glazūras pagatavošanā ar mērķi, lai tā būtu homogēna – gluda un viendabīgi pārklātu gardo biezpiena sieriņa masu. Glazūras sastāvā šī viela ir pavisam mazā un atļautā daudzumā, kā arī tā atbilst ES Komisijas Regulas 231/2012 noteiktajiem tīrības kritērijiem pārtikas piedevām.

Uzņēmums arī aicināja video autori turpmāk līdzīgu sižetu veidošanas gadījumos publiski izvairīties no subjektīvās interpretācijas paušanas, bet gan rast iespēju konsultācijai ar pārtikas ražošanas un kontroles jomas profesionāļiem, kas pārzina šīs nozares likumdošanu. Tad rezultātā publiski sniegtā informācija būs patiešām kvalitatīva un vērtīga, nevis kā konkrētais video, kas nepamatoti maldina patērētājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!