Foto: LETA

Pēdējo gadu laikā ik pa brīdim "Facebook" un "Telegram" vidēs izplatās apgalvojumi, ka Latvijas Republika esot komercuzņēmums, līdz ar ko tās iedzīvotājiem nav saistoši Latvijas likumi, jo tie nav noslēguši līgumu ar Latviju. Portāls "Delfi" sazinājās ar advokātu biroja "Sorainen" zvērinātu advokātu Andri Tauriņu, kurš skaidro, ka šādi apgalvojumi absolūti neatbilst patiesībai.

Viņš skaidro, ka Satversmē ir nostiprināts, ka "Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika". "Latvijas Republika ir sākotnējā publisko tiesību juridiskā persona. Latvijas valsts nav uzņēmums. Atšķirībā no uzņēmuma valsts pilda publiskās funkcijas jeb darbojas visas sabiedrības interešu nodrošināšanai. Uzņēmums turpretim ir privātpersona un tas darbojas tikai savu īpašnieku interesēs," uzsver Tauriņš.

Latvijas valstiskumu nosaka pamatlikums Satversme. Valsti raksturo tās teritorija, iedzīvotāji, valsts iekārta un valsts varas īstenošana.

Te gan jāpiebilst, ka šādus apgalvojumus izplatošie cilvēki bieži norāda, ka Satversme neesot spēkā, vai kādā citādā veidā nav saistoša.

Komentējot šāda stila apgalvojumus, Tauriņš norādīja, ka Latvijas likumi, kas ir noteiktā kārtībā izsludināti, ir spēkā un saistoši ikvienam. Oficiālo publikāciju un tiesiskās informācijas likums noteic, ka likumus izsludina, publicējot tos oficiālajā izdevumā. Oficiālais izdevums ir oficiālais izdevums "Latvijas Vēstnesis", kurā elektroniski tiek publicēti visi likumi. Satversme ir publicēta "Valdības Vēstnesī" 1922.gada 30. jūnijā un arī tā spēkā un saistoša.

Savukārt tīmekļa vietne www.likumi.lv nav uzskatāma par oficiālo izdevumu, bet gan vietni, kurā visi normatīvie akti tiek sistematizēti. Likumā tieši norādīts, ka vietnē www.likumi.lv sistematizētie likumi nav juridiski saistoši. Šāds noteikums ir ieviests, jo sistematizācijas procesā var rasties kļūdas, un tādēļ uz šādu tekstu nedrīkst paļauties. Paļauties var tikai uz oficiālo publikāciju oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!