Foto: AFP/Scanpix/LETA/F64

Vēstījums, ka krievi Latvijā tiek dažādos veidos apspiesti, ir bieži izplatīts dažādos dezinformācijas kanālos. Nav pārsteigums, ka ar šādu vēstījumu nesen dalījies arī bijušais Eiropas Parlamenta deputāts Andrejs Mamikins. Viņš ar maldinošu informāciju dalās regulāri, visbiežāk izplatot daudziem jau labi zināmus Kremļa naratīvus. Šajā reizē Mamikins savā tviterkontā pārpublicējis ekrānuzņēmumu no kādas "Whatsapp" sarakstes, kur teikts, ka Latvijas policija atsakās apsargāt Krievijas ģenerālkonsulātus Liepājā un Daugavpilī.


Mamikins tvītā izrādot nesapratni publicējis attēlu, kur, atsaucoties uz sabiedrisko mediju, rakstīts "Latvijas policija atsakās apsargāt krievu diplomātiskās pārstāvniecības. Daugavpilī un Liepājā tiesībsargājošās iestādes neapsargās Krievijas konsulātus. Un šo konsulātu darbinieki ir atzīti par nevēlamiem". Portāls "Delfi" novēroja, ka šādu informāciju izplata arī "Telegram" kanālos, kuros arī regulāri apgroza Kremļa idejas.

Jāatzīst, ka daļēji Mamikinam ir taisnība – likumsargi šīs iestādes vairs neapsargās. Tomēr nav tā, ka policija būtu atteikusies to darīt. Valsts policijā portālam "Delfi" skaidro, ka "konkrētie ģenerālkonsulāti Daugavpilī un Liepājā vairs nepastāv, līdz ar to Valsts policijai nav ko apsargāt. Līdz šo iestāžu darbības pārtraukšanai VP nodrošināja šo objektu apsargāšanu".

Lēmumu par apsardzes pārtraukšanu 9. augustā pieņēma valdībā, pamatojoties uz 5. aprīļa lēmumu par šo konsulātu darbības pārtraukšanu, tā portālam "Delfi" skaidro Ārlietu ministrijā. Pēc aprīļa lēmuma no 1.maija abas konsulārās pārstāvniecības tika slēgtas un šo iestāžu darbiniekus pasludināja par Latvijā nevēlamām personām. Kopumā aprīlī no Latvijas izraidīja 13 Krievijas diplomātus un šo konsulātu darbiniekus. Šādas izmaiņas veica, solidarizējoties ar Ukrainu tās cīņā pret Krievijas militāro agresiju un karu.

Diplomātisko attiecību sašaurināšana nereti ir veids kā valstis rīkojas savstarpēja nopietna konflikta gadījumā. Tāpat pēc plašā Krievijas iebrukuma Ukrainā daudzas valstis steidzās izraidīt Krievijas diplomātus. Agresorvalsts nepalika atbildi parādā, izraidot vairākus desmitus diplomātu, tostarp arī no Latvijas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!