Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas propagandists Vladimirs Solovjovs jau labi pazīstams ar raidījumiem Krievijas televīzijā, kurā plaši apspriež karu Ukrainā, "ļauno NATO" un aicinājumiem Krievijai izvērst vēl plašāku un nežēlīgāku karu pret kaimiņvalstīm un Rietumiem. Kāds Solovjova vēstījums no pārraides 8.janvārī plaši izplatījies arī sociālajos medijos. Propagandists apgalvo, ka NATO gatavojot militāro operāciju pret Krieviju Ukrainā. Portāls
"Delfi" skaidro, ka tie ir meli.

Sociālajos medijos plaši izplatītie Solovjova izteikumi ir daļa no 2023. gada 8. janvāra raidījuma "Svētdienas vakars ar Vladimiru Solovjovu". Propagandista izteikumi it kā par NATO interesēm reģionā un nepieciešamo Krievijas reakciju, mudinot arī izmantot kodolieročus, nav nekas jauns. Šoreiz vēl Solovjovs stāstīja, ka NATO gatavojoties atvērt Ukrainā vēl vienu frontes līniju un uzbrukt Krievijai. Taču arī tas, tāpat kā daudzi šīs personas apgalvojumi, nav patiesība.

Savulaik rakstījām arī par Solovjova izteikumiem saistībā ar Tieslietu ministrijas bijušā ministra Jāņa Bordāna ("Konservatīvie") vadībā paustā ideja ierobežot krievu valodas lietošanu publiskos pakalpojumos un reklāmā nav solis nacisma virzienā.

Tāpat portālā "Delfi" jau esam atspēkojuši vairākus Krievijas propagandas vēstījumus saistībā ar NATO aliansi, piemēram, ka tās izplešanās reģionā nav vērsta pret un tieši neapdraud Krieviju.

Arī šoreiz publiski izteiktais apgalvojums ir pilnīgas muļķības. NATO ir veidota kā aizsardzības alianse, kuras mērķis ir atturēt no kara un aizsargāt dalībvalstis uzbrukuma gadījumā. Tā kā Ukraina nav NATO dalībvalsts, alianse šajā karā tieši nav iesaistīta, taču sniedz nepieciešamo palīdzību bez militāras iejaukšanās. Tiesa, ka alianse ir ieņēmusi stingru pozīciju Ukrainas atbalstam un arī saredz Krievijas bīstamību ne tikai Ukrainai bet visai Eiropai. Tieši tāpēc NATO Ukrainas kara jautājumā nevar saukt par neitrālu, taču nav arī pamata teikt, ka alianse gatavojas uzbrukt Krievijai vai atvērt otru fronti Ukrainā.

Augstāk lasāms NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga ieraksts vietnē "Twitter" 11, janvārī, kur amatpersona vēsta par saziņu ar Ukrainas ārlietu ministru Dmitro Kulebu. Stoltenbergs arī uzsver, cik būtiski NATO dalībvalstīm ir palīdzēt Ukrainai palielinot ieroču un ekipējuma piegādes kara plosītajai valstij.

NATO mērķis nekad nav bijis tieši apdraudēt Krieviju, bet gan aizsargāt un uzturēt mieru, kā arī uzlabot dalībvalstu militārās spējas un nodrošinājumu. Ir skaidrs, ka alianses uzbrukums Krievijai šobrīd karu tikai eskalētu un tas nekādā veidā neatbilst Ziemeļatlantiskās Alianses statūtiem un mērķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!