Foto: AP/Scanpix/LETA
Tāpat kā Baltijas valstis, arī Polija tiek nereti aprunāta Krievijas un Baltkrievijas propagandas medijos. Portālā “Delfi” jau rakstījām, ka pretēji Kremļa apvainojumiem, Polija neplāno iebrukt Ukrainā. Taču tagad pro kremliskie mediji izplata ziņas, ka Polijā izveidota kapsēta “poļu algotņiem”, kuri, iespējams, gājuši bojā kaujās Ukrainā. Portāls “Delfi” skaidro, ka tie ir meli – Ukrainā poļu algotņi nekaro.


Ekrānuzņēmumā redzams fragments no Baltkrievijas valdības kontrolētā medija "Radio Belarus" "Youtube" kontā ievietota video. Tajā skaidro, ka Polijā esot izveidota atsevišķa kapsēta Donbasā nogalinātiem poļu algotņiem. Turklāt šajos desmit kara mēnešos Ukrainā bojā esot gājuši 1,2 tūkstoši Polijas piloņu. Arī ievainoto skaits sasniedzot vairākus tūkstošus cilvēku. Portāls "Delfi" secina, ka videomateriāls ir maldinošs.

Pirmkārt, poļi nekaro Ukrainā. Polijas armija ir NATO sastāvā. Tā kā alianse tiešā veidā karā nav lēmusi iesaistīties, tur neatrodas arī Polijas armija. Arī poļu algotņi šajā karā nepiedalās. Pēc definīcijas Ženēvas konvencijā, algotnis nedienē nevienā no iesaistīto pušu bruņotajiem spēkiem, bet konfliktā piedalās peļņas dēļ. Kā zināms, Ukrainas Starptautiskajā teritoriālās aizsardzības leģionā ir iestājušies daudzi ārzemnieki, tostarp, arī poļi. Taču viņiem ir kaujinieka statuss, tātad par algotņiem šos cilvēkus saukt nevar.

Maldinošajā videomateriālā kā avoti norādīti vairāki poļu ziņu portāli. Taču šie "mediji" nodarbojas ar dezinformācijas izplatīšanu. Piemēram, informācija, ka Polijā plāno veidot amerikāņu stila kapsētas, kurās masveidā apglabās Ukrainā karojošos poļus ir ņemts no Polijas portāla "Neatkarīgais politikas laikraksts" (Niezależny Dziennik Polityczny). Šis portāls nereti sagroza un pārpublicē no konteksta izrautas ziņas citos portālos.

Piemēram, materiāli par kapsētām poļu karavīriem pārpublicēti no izdevuma "Austrumu laikraksts" (Dziennik Wschodni), kurā raksta autors citē Polijas valdības pārstāvi Pjotru Milleru. Viņš tika intervēts kanālā "TVN24", kura žurnālists interviju veica tendenciozi, ar mērķi pārliecināt klausītājus par savu ideju patiesumu, tā raksta portāls "Delfi.lt".

Turklāt nav skaidrs, no kurienes ņemti dati par it kā Ukrainas karā bojā gājušiem 1200 Polijas pilsoņiem. Polijas puse šādu informāciju nav publicējusi un tā nav atrodama nekādos oficiālos avotos vai uzticamos medijos.

Tātad video ir apkopota informācija no dažādiem prokrieviskiem un tendencioziem medijiem, lai maldinātu par Polijas karavīru klātesamību Ukrainā un satrauktu sabiedrību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!