Foto: AFP/Scanpix/LETA/F64

Tuvojoties jaunajam mācību gadam, atkal publiskajā vidē izplatās spekulācijas par to, kāds tad būs mācību gads epidemioloģiskās drošības kontekstā. Līdzīgi kā pērn, absurdākie apgalvojumi saistīti tieši ar vakcināciju pret Covid-19. Vairākās "Telegram" grupās klejo uzsaukums vecākiem par it kā obligātu skolēnu potēšanu, par ko vecākiem nemanot likšot parakstīties. Portāls "Delfi" pārbaudīja – tā nav tiesa, obligātas vakcinācijas skolēniem nebūs.

Dezinformatori atsaucas uz kādu Izglītības un zinātnes ministrijas instrukciju skolām, kas paredzot, ka skolēni mācību iestādēs esot jāpotē "bez vecāku piekrišanas". Vienlaikus tālāk tekstā apgalvots, ka vecākiem par šo likšot parakstīties, tomēr informācija būšot "viltīgi noslēpta". Turklāt vakcīnas ievadīšot orāli, nevis šļircējot plecā, kā ierasts. Viltus ziņām raksturīgi arī tas, ka ierakstā teikto apstiprinājusi kāda notikumiem pietuvināta anonīma persona, kas šajā gadījumā esot kādas Rīgas skolas pedagogs.

Izglītības un zinātnes ministrijā portālam "Delfi" skaidro, ka tie ir absolūti meli. Turklāt līdzīga informācija publiskajā telpā esot klejojusi jau pērn – izglītības iestādēs un ministrijā arī saņemti vairāki vecāku "iesniegumi", kas, pamatojoties uz dažādiem starptautiskiem dokumentiem, aizliedz veikt medicīniskas manipulācijas ar bērnu. Tomēr IZM atkārtoti apliecina, ka skolās obligāta potēšana nenotiks.

Bez tam, bērniem līdz 14 gadu vecumam Covid-19 vakcīna ir jāsaņem vecāka vai aizbildņa klātbūtnē. Bet vecākiem bērniem līdz pilngadībai ir vajadzīga vecāka vai aizbildņa rakstiska piekrišana. Kā apgalvo maldinošā ieraksta autors, vecākiem būšot jāparaksta jaunie noteikumi, uzsākot mācību gadu, kur šī piekrišana būšot "viltīgi noslēpta". Portāls "Delfi" noskaidroja, ka mācību iestādēs vecākiem ir jāparaksta viens dokuments personas datu izmantošanai, kad bērns uzsāk mācības izglītības iestādē. Bet iekšējās kārtības noteikumus paraksta skolēni, tā liecina Ministru Kabineta noteikumi. Tomēr tiem nav nekāda sakara ar skolēnu vakcināciju.

Vēl ierakstā apgalvots, ka bērniem vakcīnas ievadīšot orāli, nevis plecā. Taču neviena no Eiropas Savienībā reģistrētajām Covid-19 vakcīnām nav paredzēta iekšķīgai perorālai lietošanai, tā apliecina Zāļu valsts aģentūrā. Turklāt, šādu vakcīnu nav arī Eiropas Zāļu aģentūras reģistrācijas procesā. Tātad potēties arī šajā rudenī varēs tikai injekciju veidā.

Jāņem vērā arī, ka Veselības ministrijas plāni vakcinācijai rudenī neparedz piespiedu potēšanu. Šobrīd vakcinēties pret Covid-19 aicina cilvēkus, kuri vēl nav uzsākuši primāro vakcināciju, kā arī tiem, kuri nav saņēmuši pirmo balstvakcīnu. Bet imūnsupresētos pacientus no 12 gadu vecuma, kā arī cilvēkus vecumā virs 65 gadiem aicina saņemt otro balstvakcīnu. Turklāt Latvija ir pieteikusies gan uz "Moderna", gan "Pfizer" pielāgotajām vakcīnām jaunajiem Covid-19 variantiem, tomēr vēl nav zināms, kad tās būs pieejamas. Imunizācijas Valsts padomē turpmāk plāno vakcīnu pret Covid-19 padarīt sezonālu, līdzīgi kā gripas poti.

Jau ziņots, ka vasarā bija vērojams strauju Covid-19 izplatības pieaugumu, taču tagad tas ir stabilizējies. Eksperti gan paredz, ka rudenī atkal gaidāms saslimstības pieaugums. Tomēr pašlaik nav prognožu, ka veselības nozare varētu tikt pārslogota, tāpēc vīrusa izplatības kontrolei varētu pietikt ar vienkāršiem pasākumiem, kā vēdināšanu, masku lietošanu, plašāku testēšanu un vajadzības gadījumā arī pulcēšanās ierobežošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!