Foto: F64
Par to, cik efektīva ir depozīta sistēma Latvijā, sabiedrībā viedokļi ļoti atšķiras. Kādam tā šķiet ērta un vienkārša, bet citam regulāri gadās kāda problēma. Tvitervidē viedokļu vētru pagājušajā nedēļā izsauca kāds vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Artura Toma Pleša (Attīstībai Par) ieraksts, ka Latvijas depozīta sistēma ir atzīta par labāko Eiropā. Daudzi ministram nenoticēja, arī apgalvoja, ka tā nav patiesība. Tomēr portāls "Delfi" noskaidroja, ka Plešs saka patiesību.


Ministrs tvītā dalījies ar saiti uz publicitātes rakstu ministrijas mājaslapā. Tajā apgalvo, ka starptautiskā platforma "Reloop" ir atzinusi Latvijas depozīta sistēmu kā labāko Eiropā. Atzinība izteikta kādā preses konferencē, kur piedalījās arī citu valstu mediji. Ekspertu ieskatā Latvijas depozīta sistēma ir labākā, jo tā izveidota tā, lai pudeles pēc tam būtu iespējams izmantot atkārtoti. Turklāt sistēmu esam ieviesuši operatīvi. Tviterlietotāji gan uz šo ministra ierakstu raudzījās ar aizdomām, ka tā nav patiesība.

Foto: Ekrānuzņēmums no "Twitter"
Foto: Ekrānuzņēmums no "Twitter"
Foto: Ekrānuzņēmums no "Twitter".

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā portālam "Delfi" skaidro, ka "Reloop" platforma ir depozītu sistēmas platforma Eiropā un konkrētā atzinība iegūta pieredzes apmaiņas pasākumā. Pasākums bija paredzēts valstīm, kurās plāno ieviest šādu sistēmu un paveikto prezentēja arī Latvijas komanda. Tur eksperti atzinuši, ka Latvijas sistēma ir labākā Eiropā. Nekādas īpašas godalgas gan netika pasniegtas, tā stāsta ministrijā.

Portāls "Delfi" sazinājās arī ar platformas "Reloop" pārstāvjiem. Kompānijas vadītāja Centrālajā un Austrumeiropā Anna Larsone stāsta, ka Latvijas depozīta sistēma tiešām tiek vērtēta kā labākā Eiropā: "Tai ir daudz līdzību ar citās Eiropas valstīs ieviestajām sistēmām, piemēram, ne uz peļņu mērķēta finanšu pārvaldība, identifikācija pēc svītru koda utml. Tomēr Latvija ir spērusi nopietnu soli aprites ekonomikas virzienā, jo tajā iespējams nodot ne tikai vienreizlietojamo taru, bet arī atkārtoti uzpildāmo." Igaunija un Latvija esot vienīgās valstis, kurās ieviesta šāda veida sistēma, tomēr Latvija to izdarījusi veiksmīgāk. Larsone piebilst, ka atkārtota izmantošana ir augstākā vērtē nekā iepakojuma pārstrāde.

Tātad Plešs tviterlietotājus nemaldina, Latvijas depozīta sistēma "Reloop" ekspertu vidū tiešām atzīta par labāko Eiropā. Kā ziņots, sistēma darbību uzsāka šā gada februārī, kad iedzīvotāji pudeles ar atbilstošu marķējumu varēja sākt nodot taromātos, kuri atrodas dažādos veikalos. Pašlaik sistēmā nodoti jau pirmie 100 miljoni tukšo iepakojumu. Bet dienā šobrīd Latvijas iedzīvotāji nodod līdz pat 1,5 miljoniem pudeļu. Pirmos mēnešus pārejas periodā tirgotājiem bija ļauts tirgot arī dzērienu iepakojumus bez atbilstošā marķējuma, taču no augusta šādas pudeles vairs tirgot nedrīkst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!