Foto: AFP/Scanpix/LETA/F64
Nereti dezinformatori savos maldinošajos vēstījumos stāsta par citām valstīm, jo šādu informāciju šķietami ļaudīm būs grūtāk pārbaudīt. Visbiežāk stāsta par tām valstīm, kuras saucam par Rietumiem. Kādā populārā Latvijas "Telegram" grupā izplatījies kāds vēstījums par Šveici – tur par mājas sildīšanu virs 19°C draudēšot cietumsods. Šāds vēstījums internetā klejo arī citās valodās, taču faktu pārbaudītāji jau secinājuši, ka apgalvojums ir izrauts no konteksta un par to, kā taupīt energoresursus, vēl tikai diskutēs.

Ziņa, ka Šveicē par mājas sildīšanu virs noteiktas temperatūras draudēs cietumsods, portāls "Delfi" uzgāja kādā Latvijā populārā dezinformācijas grupā vietnē "Telegram". Tajā ir vairāki tūkstoši dalībnieku un dažādi maldi tiek publicēti katru dienu. Visbiežāk grupas dalībnieki aprunā Covid-19 tēmu, "ļauno" valdību un sūkstas par Latvijas atbalstu Ukrainai. Konkrētais apgalvojums par mājas sildīšanu Šveicē gan nav kāda grupas dalībnieka oriģināla ideja. Šādus apgalvojumus portāls "Delfi" internetā atrod arī citās valodās, piemēram, kādā "Youtube" video angļu valodā, šādu informāciju publicējuši arī daži ziņu portāli. To pārpublicējusi arī pašmāju ziņu aģentūra "Baltic News Network". Taču faktu pārbaudītāji pasaulē jau atspēkojuši šo mītu. Arī portāls "Delfi" pārliecinājās, ka šī informācija ir maldīga.

Tāpat kā citur Eiropā, arī Šveicē gatavojas bargai ziemai, kad energoresursu ierobežotas pieejamības dēļ nāksies taupīt. Daudzviet plāno taupīt gan uz siltumu, gan elektrību. Arī Šveicē aktīvi strādā pie plāna, ko darīt krīzes situācijā. Tiesa, baumas par iespējamu cietumsodu nesākās no tukšas vietas, ar šādu rosinājumu nācis klajā kāds Šveices politiķis. Taču tālāk par ierosinājumu šī ideja tā arī netika. Taču Šveices laikraksts "Blick" publicēja rakstu, kurš iesākas ar sekojošām rindām: "Ārkārtas situācijā, likums paredz sildīt mazāk. Un likuma pārkāpējiem būtu jābaidās. Tas var novest pie cietumsoda un naudassoda."

Izdevums ir citējis Šveices Federālā ekonomikas, izglītības un pētniecības departamenta pārstāvi Marku Sporndli. Bet viņš Šveices faktu pārbaudītājiem no "Swissinfo.ch" atzina, ka viņa teiktas ir pārprasts un atspoguļots nekorekti. Viņš atzīmējis, ka neviens šajā valstī nesaņems cietumsodu par savas mājas apkuri. Turklāt pašlaik elektrības vai gāzes trūkuma valstī nav, tāpēc to patēriņam nav ierobežojumu.

Nākotnē, situācijai mainoties, gan ierobežojumi var parādīties. Un jāatzīmē, ka šāds priekšlikums – sodīt iedzīvotājus par pārlieku siltu mājokli – tiešām ir iesniegts un šobrīd valdībā tos izskata. Tomēr, ja valdība lemtu par šādu soli, to neieviestu uzreiz. Sākotnēji iedzīvotājus aicinātu samazināt gāzes patēriņu. Un tikai gadījumā, ja šāda pieeja nebūs efektīva un joprojām būs krietni jāierobežo patēriņš, tad varētu noteikt 19°C siltuma griestus. Taču sākotnēji uzraudzītu publiskās ēkas un birojus, tikai pēc tam privātos patērētājus. Pagaidām gan šāda pieeja ir iespējama tikai teorētiski.

Lai gan apgalvojums, ka Šveicē par pārlieku mājas sildīšanu draudēs cietumsods, nav izdomāts pilnīgi bez pamata, tomēr tā ir maldīga informācija. Pašlaik tas ir tikai viens no priekšlikumiem, kā ierobežot gāzes patēriņu krīzes gadījumā. Taču šobrīd nav nekādu pazīmju, ka to plāno pieņemt un drīzumā arī ieviest. Turklāt, pat ja nolems par šādu pārkāpumu piešķirt naudassodu – tas visticamāk būs neliels un sākotnēji tiks piemērots uzņēmumiem un publisko telpu pārvaldniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!