Foto: AFP/Scanpix/LETA/F64

Energoresursi un gaidāmā krīze ir viens no ļoti aktuāliem tematiem ne vien sabiedrībā, bet arī dezinformatoru vidū. Eiropas valstis šobrīd mazina atkarību no Krievijas gāzes, un maldu izplatītājiem ir ne mazums iespēju izpausties. Piemēram, šobrīd vairāki tviterkonti, kuri ikdienā izplata Kremlim simpatizējošus apgalvojumus, dalās ar identisku tekstu, kurā apgalvo, ka Latvija lēmusi iepirkt Krievijas gāzi, maksājot rubļos.

Apgalvojums tvitervidē parādījies šonedēļ, kad pirmo reizi to publicēja Džeksons Hinkls, kurš pēc publiski pieejamās informācijas ir politikas analītiķis. Hinkls ikdienā bieži kritizē pašreizējā ASV prezidenta Džo Baidena administrāciju, kā arī dalās ar Krievijai tuviem naratīviem gan par iebrukumu Ukrainā, gan citām aktualitātēm. Tvītā viņš apgalvo, ka pēc atteikšanās par Krievijas gāzi maksāt rubļos, Latvijai tās piegāde ir pārtraukta. Taču astoņas dienas vēlāk Latvija esot nolēmusi par gāzi maksāt rubļos un tāpēc piegādes ir atsāktas. Identisku tvītu portāls "Delfi" atrod arī kādā Krievijas dezinformācijas kontā, kura profila attēlā ir PSRS simbolika - sirpis un āmurs.

Tiesa, ka Krievijas gāzes ražotājs "Gazprom" jūlija beigās paziņoja, ka pārtrauc gāzes piegādes Latvijai. Un iemesls tiešām ir samaksa eiro, nevis rubļos. Taču augustā gāzi no Krievijas atkal Latvijā piegādā, tā informē uzņēmumā Conexus Baltic Grid. Inčukalna krātuvē gāze pieder vairākiem komersantiem, tostarp, AS "Latvenergo" un AS "Latvijas gāze".

Tvītā gan apgalvots, ka tas ir Latvijas lēmums maksāt par energoresursu rubļos, taču valsts līmenī šāds lēmums nav pieņemts, to skaidro Ekonomikas ministrijā. Turklāt šāds lēmums faktiski nozīmētu sankciju apiešanu, kuras par pienākumu ievērot uzliek Eiropas Komisija.

Protams, nav izslēgts, ka sankcijas apiet var mēģināt komersanti. Kā noskaidroja portāls "Delfi" -AS "Latvenergo" gāzi iepērk no ASV un Norvēģijas, par to maksājot eiro. Taču, kā zināms, Krievijas gāzi joprojām iegādājas AS "Latvijas gāze", kura lielākais akcionārs ir Krievijas gāzes koncerns "Gazprom". Uzņēmums portālam "Delfi" komentāru atteica, taču iepriekš tā vadītājs Aigars Kalvītis publiski apgalvojis, ka par energoresursu maksā eiro. Tātad iepriekš līgumā nosacījuma par maksājumu rubļos nebija. Tas ir svarīgi, jo EK kopējā nostāja paredz, ka ir iespējams saņemt Krievijas gāzi, ja tas tiek darīts esošo līgumu un to nosacījumu ietvaros. Tātad – lai samaksu varētu veikt rubļos, nepārkāpjot sankcijas, tam būtu jābūt ietvertam sākotnējā līgumā.

Jau ziņots, ka AS "Latvijas Gāze" iepirkums ir nonācis Valsts Drošības dienesta redzeslokā, pašlaik gan dienestā vairāk informācijas nesniedz.

Tomēr, ja komersants mēģinātu sankcijas apiet un veikt samaksu rubļos, sākotnēji šādam darījumam ir jābūt iespējamam konkrētajā bankā. Daļa banku, kas apkalpo klientus Latvijā, pēc iebrukuma Ukrainā pārtrauca darbību ar Krievijas klientiem. Taču tās, kuras joprojām pārskaitījumus šo valstu starpā veic, pamatīgi uzrauga šāda veida darījumus, tā portālam "Delfi" skaidro Finanšu un kapitāla tirgus komisijā. Par visiem aizdomīgajiem darījumiem informē FKTK un komisijā izskata, vai nav veikti kādi pārkāpumi, piemēram, maksājums veikts rubļos.

Ir gan vairāki izņēmumi, kur šāda veida norēķini ir atļauti, taču tiem jābūt "nepieciešamiem vairākām fiziskās personas un viņas apgādājamo ģimenes locekļu vajadzībām". Piemēram, pārtikai, mājokļa īrei, darba algu izmaksa, arī uzturlīdzekļi un citi maksājumi. Tomēr FKTK piebilst, ka darījumus, kuri neietilpst izņēmuma kategorijā, joprojām ir iespējams veikt caur ārvalstu bankām.

Ekonomikas ministrijā portālam "Delfi" atgādina: "Valsts gāzi no Krievijas nepērk un nepirks, tāpat arī norēķini rubļos nav pieļaujami." Tātad apgalvojums, ka Latvija nolemj maksāt par gāzi rubļos nav patiess. Tomēr nevar izslēgt, ka šādu norēķinu, apejot sankcijas, veic komersants.

Latvija nav vienīgā valsts, kuru Krievija mēģina provocēt, draudot ar gāzes piegādes pārtraukšanu. 27.jūlijā dabasgāzes koncerns samazināja piegādi pa "Nord Stream" līdz piektdaļai cauruļvada jaudas, kā ieganstu minot, ka jāremontē kāda detaļa. ES Krieviju apsūdz ieganstu izgudrošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!