Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pēdējā gada laikā vakcīnas pret Covid-19 ziņu virsrakstos redzamas retāk, taču dažādi maldi par potēšanos sociālajos medijos tiek izplatīti joprojām. Vakcīnu pretinieki aktīvi joprojām darbojas dažādās "Telegram" grupās. Janvāra vidū kādā no šīm grupām tika izplatīts apgalvojums, ka Pasaules Veselības organizācija (PVO) aicinot kriminalizēt atteikšanos no potes. Ieraksts papildināts ar kādu PVO ierakstu vietnē "Twitter". Portāls "Delfi" secināja, ka apgalvojums nav patiess.

Šāds ieraksts kādā Latvijā populārā maldu izplatītāju "Telegram" grupā ar vairāk nekā 5,5 tūkstošiem dalībnieku tika izplatīts janvāra vidū. Ieraksta autors apgalvo, ka PVO vakcīnu pretinieku aktivitātes pielīdzinot terorismam. Autors arī secina, ka tiekot veidota augsne, lai "antivakserus" varētu sodīt par nepotēšanos. Turklāt, atsaucoties uz kādu PVO "Twitter" kontā ievietotu publikāciju, tiek izteikts arī apgalvojums, ka kaitniecība farmācijas biznesam esot bīstamāka nekā terorisms. Tomēr portāls "Delfi" pārbaudīja, ka ierakstā pausti pārspīlējumi un maldi.

Augstāk redzamais "Twitter" ieraksts ir PVO publikācija, uz kuras tika balstīts ieraksts "Telegram" grupā. Pasaules Veselības organizācija 2022. gada 14. decembrī publicēja nelielu videomateriālu, kurā dzirdams Amerikāņu zinātnieks, pediatrs, sabiedrības veselības un vakcinācijas aizstāvis Pīters Hotess (Peter Hotez). Hotess materiālā izklāsta savu viedokli par pret–vakcīnu kustību un tās radītajām sekām.

Video viņš skaidro: "Mums ir jāsaprot, ka pret–vakcīnu aktīvisms, ko es patiesībā saucu par agresiju pret zinātni, šobrīd ir kļuvis par nozīmīgu nāvējošu spēku visā pasaulē. Pandēmijas laikā ASV 200 000 amerikāņu bezjēdzīgi zaudēja savas dzīves, jo atteicās no Covid vakcīnas(...) "Anti–zinātne" šobrīd nogalina vairāk cilvēku nekā vardarbība ar ieročiem, terorisms, kodolieroči un kiberuzbrukumi. Un šobrīd tā ir kļuvusi par politisko kustību(...) Tam ir nepieciešami politiski risinājumi."

Tātad "Telegram" ieraksta autors savā publikācijā dalījies ar dažādiem maldiem un pārspīlējumiem. Tiesa, ka Hotess nevakcinēto cilvēku nāves pielīdzina nāvēm no citiem globāliem apdraudējumiem, tostarp, arī terorismam. Tomēr zinātnieks pret–vakcīnu kustību nesauc par teroristisku vai nesalīdzina tās darbības ar terorismu, bet gan izceļ vakcīnu pretinieku aktīvisma radītās negatīvās sekas.

Nav pamata arī apgalvot, ka PVO ieraksts vai pievienotais Hotesa viedoklis liecinātu par plāniem ieviest kāda veida sodus tiem, kas izvēlas nevakcinēties pret Covid–19. Zinātnieks par vakcīnu pretinieku kustības bīstamību publiski vairākkārt runājis jau iepriekš. Piemēram, 2021. gada pavasarī, kad daudzviet pasaulē notika pirmais vakcinācijas pret Covid–19 vilnis Hotess publicējis rakstu Amerikas zinātniskajā izdevumā "Scientific American", kuram savulaik rakstījuši arī tādi zinātnieki kā Alberts Einšteins un Nikola Tesla.

Rakstā Hotess savu plašāk izklāsta savu viedokli, to arī pamato. Viņš skaidro to, kā "anti–zinātnes" idejas popularizēja bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija un Republikāņu partijas pārstāvji. 2021. gada publikācijā zinātnieks skaidro, ka vismaz trīs nevalstiskās organizācijas "Kaiser Family Foundation" aptauju dati rāda, ka lielākoties no Covid–19 potes atteicās tieši republikāņi.

Hotess arī skaidro, kā "anti–zinātni" popularizē Krievijas prezidenta Vladimira Putina valdība. Krievija dezinformāciju izmanto, lai destabilizētu demokrātijas, šķeļot un polarizējot sabiedrības. Par to savulaik ziņoja gan Amerikas, gan Lielbritānijas izlūkdienesti.

Raksta noslēgumā zinātnieks dalās arī ar vispārīgām idejām, kā pret šo kustību cīnīties, taču arī tur neatrodam apgalvojumus par to, kā tos, kas atsakās potēties, vajadzētu sodīt. Hotess aicina uz starpinstitucionālu un starptautisku sadarbību cīņā nevis pret indivīdiem, kuri atsakās vakcinēties, bet gan organizācijām un grupējumiem, kas dezinformē un maldina cilvēkus savtīgu mērķu labā.

Tātad "Telegram" ierakstā paustie apgalvojumi ir pārspīlēti un maldinoši. Gan PVO, gan ierakstā minētais zinātnieks informē par dezinformācijas par vakcināciju nopietnību un sekām. Turklāt aicina uz cīņu nevis ar konkrētiem indivīdiem, kuri visbiežāk ir šīs dezinformācijas upuri, bet gan organizācijām, kas apzināti šādus maldus izplata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!