Foto: F64

Lai arī Covid-19 un vakcinācija pēdējā laikā zaudē savu aktualitāti dezinformācijas izplatītāju vidū, retu reizi starp dažādiem Krievijas propagandas naratīviem atrodami arī nepatiesi apgalvojumi par šiem tematiem. Piemēram, šonedēļ kādā no Latvijas "Telegram" grupām tika publicēts ieraksts, apgalvojot, ka vakcinētajiem saslimt un nomirt esot četras reizes lielāks risks nekā nevakcinētajiem. Pieņemot, ka domāta saslimšana ar Covid-19, portāls "Delfi" secināja, ka tie ir meli.

Maldinošais ieraksts publicēts kādā "Telegram" grupā, kurā ir teju 6000 dalībnieku. Dažādi maldi par karu Ukrainā, ekonomisko situāciju Eiropas Savienībā un ASV, kā arī par dažādām saslimšanām un ārstniecību tajā tiek publicēti ik dienas. Šoreiz kopā ar vairākām populārām citu sazvērestības teoriju idejām izteikts apgalvojums arī par vakcināciju. Autors gan nav publicējis par kādu tieši vakcīnu vai kādu saslimšanu ir runa, taču noprotams, ka tas ir vīruss Covid-19. Vakcinētajiem esot četras reizes lielāks risks saslimt un nomirt nekā vakcinētajiem. Taču tā nav taisnība.

Slimību profilakses un kontroles centrā portālam "Delfi" skaidro, ka datus par saslimušajiem, hospitalizētajiem un mirušajiem nevar tik vienkārši salīdzināt, skatoties rādītājus starp vakcinētajiem un nevakcinētajiem. Īpaši šobrīd, kad lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju ir saņēmuši vismaz vienu vakcīnas devu.

Kopumā šobrīd Eiropā novērojams saslimstības pieaugums ar Covid-19, taču Latvija atrodas zem ES vidējā rādītāja. SPKC pieejamie dati rāda, ka, piemēram, no jūlija līdz oktobrim vakcinētie tika stacionēti 6,7 reizes retāk nekā nevakcinētie. Taču letāli iznākumi vakcinētiem cilvēkiem konstatēti 10 reizes retāk nekā nepotētajiem. Tātad vienkāršoti – no vienpadsmit mirušajiem viens bijis vakcinēts pret vīrusu.

Turklāt vakcīna pret Covid-19 nepasargā pret citām infekcijām vai veselības problēmām, kas visbiežāk ietekmē slimības gaitu un nereti ir iemesls hospitalizācijai vai nāvei.

Šobrīd kumulatīvais rādītājs Latvijā uz 100 000 iedzīvotāju ir 200,5 un tas divu nedēļu laikā ir samazinājies. Pēdējās septiņās dienās ir inficējušies ap pusotru trūkstoti cilvēku. Taču stacionēti šobrīd ir 417 pacienti ar Covid-19. Bet kopš pandēmijas sākuma slimība laboratoriski apstiprināta vairāk nekā 974 000 gadījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!