Foto: LETA

Krievvalodīgos "Telegram" kanālos pēdējo dienā laikā popularitāti iemantojis video, kurā it kā redzams, kā kāda Baltkrievijas pensionāre tiek deportēta no Latvijas, jo viņa nezinot latviešu valodu, taču gan Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP), gan Valsts drošības dienestā (VDD) portālam "Delfi" skaidroja, ka šis video neatbilst patiesībai.

Konkrētajā video un pavadošajā tekstā apgalvots, ka kāda Baltkrievijas pensionāre tiekot deportēta no Latvijas, jo viņa nepārzina latviešu valodu. Visā pārējā pavadtekstā tiek uzsvērts, ka Latvija pārkāpjot cilvēktiesības.

PMLP uzsvēra, ka, ja tā pieņem negatīvu lēmumu par personu, tad personai tiek dots laiks valsti pamest līdz 2023. gada 2. decembrim. PMLP pārstāve Madara Puķe norādīja, ka pārvalde līdz šim nav izsniegusi nevienu izbraukšanas rīkojumu Krievijas federācijas pilsoņiem, kurus skar Imigrācijas likuma grozījumi.

Jāatzīmē, ka konkrētajā video runāts par Baltkrievijas pilsoni, bet PMLP norāda, ka uz Baltkrievijas pilsoņiem neattiecas likuma norma par latviešu valodas zināšanām. Tiesa, Puķe uzsvēra, ka, ka, ja personai nav likumiska iemesla atrasties Latvijā, tad valsts ir jāatstāj. Likumīgs iemesls, lai uzturētos Latvijas Republikā ir derīga vīza, termiņuzturēšanās atļauja vai pastāvīgā uzturēšanās atļauja.

Savukārt VDD skaidroja, ka dienests ir fiksējis vairākus dezinformācijas izplatīšanas gadījumus, kad personas pauž nepatiesus apgalvojumus par šķietamu deportēšanu no Latvijas valsts latviešu valodas nezināšanas dēļ.

VDD iegūtā informācija liecina, ka nepatiesos apgalvojumus izplatošās personas pārsvarā nemaz nav mēģinājušas uzlabot savu latviešu valodas prasmi vai pieteikušās valsts valodas eksāmenam. VDD vērtējumā šādi videomateriāli tiek izplatīti nolūkā diskreditēt Latviju un noskaņot Latvijā dzīvojošos krievus pret mūsu valsti. Atzīmējams, ka pēdējā laikā arī Baltkrievija ir iesaistījusies pret Latvijas valsti vērstas dezinformācijas izplatīšanā.

Ņemot vērā Krievijas un tās tuvākās sabiedrotās Baltkrievijas izvērstās propagandas un informatīvās ietekmes aktivitātes, VDD aicina iedzīvotājus izvēlēties uzticamus un pārbaudītus informācijas avotus. Tāpat VDD aicina kritiski vērtēt dažādus provokatīvus un šķietami skandalozus apgalvojumus informatīvajā telpā, jo sevišķi sociālās tīklošanās vietnēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!