Šopavasar sociālajos tīklos izplatīta nepatiesa informācija, kurā apgalvots, ka visiem Eiropas Savienības (ES) pilsoņiem tikšot aizliegta "TikTok" izmantošana. "Pamata bažām, ka mums būs aizliegta "TikTok" izmantošana, nav," skaidro portāla "Delfi" sociālo tīklu profilu redaktors Jānis Sildniks.

"TikTok" lietošanas ierobežojumi ES institūcijās tikuši attiecināti uz politiķiem un amatpersonām, taču uz visiem ES pilsoņiem šādi ierobežojumi vai pat aizliegumi nav ieviesti.

Runājot par to, kādēļ "TikTok" izmantošanu aizliedza ES institūciju amatpersonām, Sildniks norāda, ka uz šo jautājumu jāskatās divās daļās. "Pirmā – racionālā, ar drošības apsvērumiem saistītā. "TikTok" pieder Ķīnā bāzētai kompānijai, kura cenšas pierādīt, ka tā nav drauds datu drošībai (..) Iestādes, kuras strādā ar sensitīvu informāciju šobrīd preventīvi atsakās izmantot "TikTok"."

Sildniks skaidro, ka potenciālie draudi, kurus rada "TikTok" izmantošana, šobrīd vairāk ir bāzēti varbūtībās – kas notiktu, ja nu gadījumā Ķīna izdomātu šo lietotni izmantot savtīgiem nolūkiem.

"Otra daļa ieviestajiem ierobežojumiem – politiskais lēmums. Ķīna nav vieglākais stratēģiskais partneris Rietumiem. Attiecīgi šāds lēmums [par "TikTok" izmantošanas aizliegumu amatpersonām] ir kā signāls, ka mēs līdz galam neuzticamies jūsu platformai," pauž Sildniks.

Komentējot dezinformācijas izplatīšanos "TikTok" kopumā, Sildniks norāda: " "TikTok" lielākā problēma attiecībā uz dezinformāciju varētu būt šīs lietotnes ļoti lielā popularitāte un algoritms, kas ļoti veiksmīgi piemeklē auditoriju. Tas nozīmē, ka bez papildu samaksas var sasniegt ļoti plašu auditoriju." Viņš skaidro, ka dezinformācijas izplatīšanās "TikTok" pārāk neatšķiras no tā, ko esam redzējuši "Facebook" vai citos sociālajos medijos. Vairāk par to visu video.

Pilnu raidījuma "Komandcentrs" epizodi, kur runāts par jauno NATO aizsardzības koncepciju, skatieties šeit.

Savukārt visus "Delfi" faktu pārbaudes rakstus var lasīt sadaļā "Atmaskots".

Saturs veidots ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu. Saturā paustie viedokļi nepārstāv Eiropas Savienības vai Eiropas Komisijas oficiālo nostāju. Eiropas Komisija nav atbildīga par saturā iekļauto informāciju.

EU fundingBECID
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!