Foto: PantherMedia/Scanpix
Vasaras sezonā nedēļas nogale nav iedomājama bez izbrauciena ārpus pilsētas – uz laukiem. Tāpēc arī vasarā braukšana pa lauku ceļiem ir visai ierasta lieta. Lauku ceļi bieži vien šķiet vienkārši, satiksmes nepārblīvēti un droši, taču tas var izrādīties maldīgs priekšstats.

Ik līkums uz lauku ceļa var slēpt lēnu traktoru, izdangātu dubļu lāmu vai pagriezienu uz šauru tiltu. Ja vien tas ir droši, pa šādiem ceļiem var braukt ātri, taču vienmēr jāatceras, ka priekšā var būt lēni transportlīdzekļi, velosipēdisti un gājēji.

Braukšana pa neasfaltētiem ceļiem

Lauku ceļi bieži vien nav asfaltēti. Braucot pa grants vai zemes ceļu, uzmanīgi jānovērtē tā seguma tips. Arī šādu ceļu segums var nodrošināt labu saķeri, taču slidenāks segums var radīt paaugstinātu bīstamību, īpaši līkumos. Šādos apstākļos jārīkojas līdzīgi, kā braucot pa slidenu segumu ziemā – izvēloties saķerei atbilstīgu ātrumu un laikus gatavojoties manevram.

Tāpat svarīgi atcerēties, ka, braucot pa neasfaltētu ceļu, pretī braucoša automašīna vai apdzīšanas manevra laikā apdzenamā automašīna var pasliktināt redzamību ar putekļiem, kas pasliktina redzamību.

Īpaši apdraudējumi

Uzmanieties, apdzenot lēni braucošu lauksaimniecības tehniku, jo tās vadītājam var būt grūti jūs saskatīt un sadzirdēt. Īpašu piesardzību ievērojiet, ja pa grants ceļu pretim brauc kravas automašīnas, jo to paceltais putekļu mākonis nereti ir ļoti blīvs un redzamība samazinās līdz pāris metriem.

Esiet gatavi gājēju klātbūtnei jūsu ceļa pusē. Vērā ņemams riska faktors uz lauku ceļiem ir gan meža, gan mājas dzīvnieku iespējamā klātbūtne.

Ekonomiska braukšana pa lauku ceļiem

Jāatceras, ka braukšana pa grants seguma un zemes ceļiem rada arī lielāku degvielas patēriņu, tāpēc, plānojot maršrutu, īpaši uzmanība jāpievērš tam, lai iespējami lielākā daļa no maršruta būtu pa asfalta ceļu.

Ja zemes un grants ceļu nav iespējams pilnībā aizvietot ar maršrutu pa asfalta ceļu, jāatceras, ka ekonomiskāk ir nobraukt pāris liekus kilometrus pa asfalta ceļu, nevis izvēlēties it kā tuvāko lauku ceļu.

Aizvadītajā nedēļas nogalē jau ceturto gadu norisinājās "Statoil Fuel & Retail Latvia", "Delfi" un DBS rīkotais "miles" ekorallijs, kurā šogad savu vēlmi piedalīties bija izteikušas vairāk nekā 130 ekipāžu. Un šis gads bijis interesants arī ekorallija dalībniekiem, jo 30% maršruta bija jāveic pa grants seguma ceļiem.

Tikmēr līdz 1. augustam joprojām ir iespēja prognozēt ekorallija rezultātus un iegūt vērtīgas balvas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!