Foto: PantherMedia/Scanpix
Drošas Braukšanas Skola piedāvā padomus ekonomiskai braukšanai –, tos ievērojot, jūs varat samazināt izdevumus par degvielas patēriņu par 10 līdz 15 procentiem.

Regulāri sekojiet līdzi automašīnas degvielas patēriņam


Vēlams sava auto degvielas patēriņu pat pierakstīt katru reizi, kad uzpildāt degvielas bāku. Pieraksti jums palīdzēs pamanīt un savlaicīgi novērst tehniskās problēmas, kas ietekmē degvielas patēriņu. Tam vajadzētu būt konsekventam.

Reizi mēnesī ieteicams pārbaudīt gaisa spiedienu riepās


Riepu gaisa spiediens ietekmē automašīnas rites pretestību un līdz ar to arī degvielas patēriņu (aptuveni 6%).

Pielietojumam atbilstoša auto izvēle


Ja, dodoties garākos ceļojumos, nolemjat braukt ar nomātu automašīnu, izvēlieties tādu, kas ietilpības ziņā visprecīzāk atbilst jūsu vajadzībām.

Atbrīvojiet automašīnu no visa veida liekā svara


Katrs liekais kilograms palielina dzinēja ēstgribu. 50 kg liekā svara palielina degvielas patēriņu par 2%.

Plānojiet savu maršrutu


Plānojiet savu maršrutu, izvēloties īsākos un piemērotākos ceļus. Bieži vien, nezinādami precīzu braukšanas maršrutu, lieki tērējam kā degvielu, tā laiku. Ja iespējams, mēģiniet paredzēt satiksmes intensitāti un citas jums zināmās īpatnības uz ceļiem noteiktos maršrutos vai laika posmos.

Uzmanīgi ar akseleratora pedāli


Iedarbinot motoru, nelieciet mašīnai strauji "palēkties". Akseleratora pedāli ieteicams spiest lēni un vienmērīgi, nepārsniedzot ¼ no pedāļa gājiena.

Uzsāciet braukšanu nekavējoties


Negaidiet, kamēr uzsils automašīnas dzinējs, pat auto ražotāji iesaka sākt braukt nekavējoties, nelietojot augstus dzinēju apgriezienus – auto uzsils ātrāk, patērējot mazāk degvielas.

Nedarbiniet dzinēju, stāvot uz vietas


Ja zināt, ka stāvēsiet uz vietas vairāk nekā 30 sekundes, noslāpējiet dzinēju. Darbošanās tukšgaitā ne tikai patērē degvielu, bet arī saīsina dzinēja eļļas efektivitāti un kalpošanas laiku, kā arī dzinēja resursu.

Bez vajadzības nelietojiet gaisa kondicionētāju


Bez vajadzības nelietojiet gaisa kondicionētāju un citas elektroiekārtas. Gaisa kondicionētājs degvielas patēriņu var palielināt pat par 10%. Izvērtējiet arī citu elektroiekārtu izmantošanas nepieciešamību – arī to darbība palielina degvielas patēriņu.

Neturiet vaļā logus


Bez vajadzības neturiet atvērtus automašīnas sānu logus – tas ietekmē automašīnas aerodinamiku, it sevišķi braucot lielākā ātrumā.

Izvēlieties pareizo transmisijas pārnesumu


Degvielas ekonomijas galvenais priekšnosacījums ir nepieļaut augstus dzinēja apgriezienus. Pirmais pārnesums ir domāts tikai kustības uzsākšanai. Pārslēdziet pārnesumus, cik ātri vien iespējams, un centieties braukt ar maksimāli augstāko pārnesumu.

Ievērojiet braukšanas ātruma ierobežojumus


Nepārsniedziet atļauto braukšanas ātrumu – arī tas rada lieku degvielas patēriņu un pavisam niecīgu laika ekonomiju. Salīdzinot 90 km/h un 105 km/h, degvielas patēriņš pieaug par 10 – 15%, bet 120 km/h – pat par 20%.

Pirms apstāšanās izmantojiet inerci


Laikus novērtējiet satiksmi un, redzot, ka nāksies apstāties, pārslēdziet pārnesumkārbu augstākajā iespējamajā pārnesumā un noņemiet kāju no akseleratora pedāļa, tā pieripinoties, piemēram, krustojumam.

Lietojiet augstas kvalitātes degvielu


Piemēram, "Statoil" benzīns vai dīzeļdegviela "miles", kas sniedz līdz pat 3% degvielas ietaupījumu, salīdzinot ar ES standarta degvielu bez piedevām, ko apliecina arī neatkarīgu zinātnisko institūtu pētījumu un testu rezultāti. Turklāt tā jūs ietaupīsiet ne tikai degvielu, bet arī nodrošināsiet labāku dzinēja darbību un samazināsiet automašīnas apkopes izmaksas.

Izvairieties no braukšanas atpakaļgaitā


Centieties izvairīties no braukšanas atpakaļgaitā! Centieties novietot automašīnu tā, lai, atkal uzsākot braukt, nebūtu jābrauc atpakaļgaitā. Arī tā jūs ieekonomēsiet nedaudz degvielas.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!