Sestdien, 26. oktobrī, Lietuvas pilsētā Kauņā uz ietves aizdedzies elektriskā skrejriteņa litija jonu akumulators, nodegot ar iespaidīgām liesmām, liecina aculiecinieku uzņemtais video.

Video redzamais elektriskais skrejritenis ir "Inokim OXO" modelis, kas ir mopēdiem pielīdzināmais skrejritenis, jo tas ir jaudīgāks un ar lielāku akumulatoru nekā par "sporta inventāru" klasificējamiem elektriskajiem skrejriteņiem, kuru maksimālais braukšanas ātrums nedrīkst pārsniegt 25 km/h.

Nodegušais "Inokim OXO" maksā 2300 eiro un spēj ar savu 25,8 Ah akumulatoru sasniegt 65 km/h un bez atkārtotas uzlādes nobraukt līdz 100 kilometru distanci.

Pagaidām nav zināms, kādēļ šim skrejritenim aizdegās akumulators, iespējams, tas ir rūpnīcas brāķis.

Litija jonu akumulators deg ar temperatūru vairāk nekā 500 grādu pēc Celsija. Aizdegšanās notiek pēc katodu un anodu atdalošā slāņa daļējas vai pilnīgas noārdīšanās, kas izraisa īssavienojumu un pārkaršanu, kas var novest vai nu pie eksplozijas, vai straujas izdegšanas (kā šajā video).

Tomēr litija jonu akumulatori kopumā ir uzskatāmi par drošu tehnoloģiju, jo šādi aizdegšanās gadījumi tiek reģistrēti uz vienu no miljons vienībām. Salīdzinājumam: varbūtība, ka cilvēkam viņa mūža laikā iespers zibens ir daudz augstāka – viens pret 13 tūkstošiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!