Aizvadītajā nedēļas nogalē soctīklos popularitāti guva "TikTok" video, kurā redzams, kā četri jaunieši brauc uz viena mopēda un no kannas uz asfalta seguma brauciena laikā lej motoreļļu. Vēlāk šis video no soctīkliem tika izdzēsts, bet policija uzsākusi izmeklēšanu.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Tukuma iecirknī šobrīd sākti pieci administratīvo pārkāpumu procesi un tiek noskaidrotas pie atbildības saucamās personas, portāls "Delfi" noskaidroja Valsts policijā.

Ņemot vērā, ka šis video bija guvis neviennozīmīgu rezonansi "TikTok" portālā, video autors nākamajā dienā publicēja taisnošanās video, ka "nekas traks jau netika darīts" un "nesaskata te problēmu", tomēr arī šis video vēlāk tika izdzēsts.

"Tā eļļa jau ir izžuvusi, tā kā nekas tāds nav noticis. (..) Mana vecuma cilvēki pasmējās par to video, bet kaut kādi 40 gadus vecie sāk piesieties, ka policiju iesaistīs. Un ko jūs izdarīsiet? Esmu ciematā, kur vispār policija neeksistē – nevienu policistu te neesmu redzējis. Un jums darīt nav ko, ka piesienaties citiem?" taisnojās video autors.

Ceļu satiksmes noteikumos ir norādīts, ka ceļu satiksmes dalībniekiem ir aizliegts piesārņot vai piegružot ceļu. Ja ceļu satiksmes dalībnieks piesārņojis vai piegružojis brauktuvi (izkritusi krava, izlijusi eļļa u.tml.), viņam tā nekavējoties jānotīra, bet, ja tas nav iespējams, par to jābrīdina citi ceļu satiksmes dalībnieki un jāpaziņo policijai. Par ceļu piesārņošanu fiziskai personai tiek piemērots naudas sods no 70 līdz 350 eiro.

Tāpat transportlīdzekļa vadītājam, vadot mopēdu, jābūt galvā uzvilktai aizsprādzētai aizsargķiverei, un viņa pienākums ir nevest pasažierus, kuriem galvā nav aizsprādzētas aizsargķiveres. Ceļu satiksmes likumā noteikts, ka par aizsprādzētas aizsargķiveres nelietošanu transportlīdzekļa vadītājam piemēro brīdinājumu vai naudas sodu no 30 līdz 70 eiro. Video tikai diviem jauniešiem no četriem galvā bija ķivere.

Saistībā ar pasažieru pārvadāšanu ir aizliegts pārvadāt lielāku pasažieru skaitu, kā norādīts transportlīdzekļa reģistrācijas dokumentā vai norādījis transportlīdzekļa izgatavotājs, turklāt pasažieri jāpārvadā tā, lai tie netraucētu transportlīdzekļa vadītāju un neierobežotu viņam redzamību. Par šo noteikumu pārkāpumiem transportlīdzekļa vadītājam piemēro naudas sodu 40 eiro. Video redzams, ka uz mopēda sēdvietas izdevās sasēsties trim jauniešiem, bet ceturtais brauca, sēžot uz stūres.

Valsts policija aicina vecākus veikt audzinoša rakstura pārrunas ar pusaudžiem un jauniešiem, atgādinot par ceļu satiksmes noteikumiem un drošību, kā arī izskaidrot iespējamās traģiskās sekas, kas var rasties, uz ceļa uzvedoties bezatbildīgi un pārgalvīgi.

Tāpat Valsts policija uzsver, ka ikkatra cilvēka veselība, drošība un dzīvība ir vērtīgāka un svarīgāka nekā lēta popularitāte uz neilgu brīdi sociālajās vietnēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!