Pirms nepilna mēneša Juglas ielas apļveida krustojumā, Rīgā, notika incidents starp diviem autovadītājiem. Abi uzvedās agresīvi – viens meta ar dzēriena pudeli, otrs dzinās pakaļ un nobloķēja ceļu. Kas cilvēkus mudinājis šādi rīkoties un kā no tā izvairīties, TV raidījums "Zebra" devās skaidrot pie psihoterapeites.

"Ir kļūdas, kuras mēs visi regulāri pieļaujam. Un viena no tām saucas pamata piedēvēšanas kļūda. Tā būtība vienkāršoti ir tāda, ka mēs savu uzvedību skaidrojam ar objektīviem apstākļiem, bet citu cilvēku uzvedību, īpaši nepatīkamu, sliecamies izskaidrot ar šī cilvēka personību," skaidro Marija Ābeltiņa, kognitīvi biheivoriālā psihoterapeite un klīniskā psiholoģe.

"Piemēram, ja atnāku uz virtuvi un redzu, ka ir nenomazgāti trauki... Ja es nenomazgāju, man taču bija objektīvi iemesli – darbs vai citi pienākumi. Bet, ja kāds cits, tad viņš ir vienkārši slinks, neorganizēts vai speciāli grib mani kaitināt. Domāju, ka kaut kas līdzīgs ir noticis turpat uz ceļa – iespējams, abi divi nointerpretēja, ka otram noteikti ir agresīvs raksturs un tādēļ vajag to taisnīgumu uz Zemes atjaunot, un sanāk konflikts," pamato psihoterapeite.

"Ja mēs uz jautājumu "kāpēc" rodam atbildi, ka kaut kas mūs apdraud, tas nozīmē, ka to, visticamāk, pavadīs dusmu reakcija un arī uzbrukuma uzvedība. Un tas viss var notikt sekunžu daļās, jo smadzenēs centri, kas atbild par domāšanu vai emocijām, tas viss ir kopīgi saistīts. Visticamākais, kas notika uz ceļa, abu situācijas dalībnieku smadzenes nointerpretēja to kā uzbrukumu vai bīstamu situāciju," skaidro Ābeltiņa.

Detalizētāku situācijas analīzi un psihoterapeites skaidrojumu, kā patiesībā vajadzēja reaģēt šādā situācijā, skaties "Zebra" sižetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!