Foto: AFP/Scanpix

Smagā avārijā cietušais Pirmās formulas (F-1) franču pilots Žils Bjanki joprojām atrodas kritiskā, bet stabilā stāvoklī un viņam konstatēta smadzeņu trauma, otrdien kopējā paziņojumā pavēstījusi viņa ģimene un slimnīca.

"Žils joprojām atrodas intensīvās terapijas nodaļā. Viņš guvis difūzu aksonu traumu un atrodas kritiskā, bet stabilā, stāvoklī," teikts slimnīcas paziņojumā. "Medicīnas profesionāļi veic labāko ārstēšanu un aprūpi. Esam pateicīgi, ko viņi paveikuši Žila labā kopš negadījuma."

Japānā ieradušies ne tikai Bjanki vecāki, bet arī franču ķirurgs, kurš aprūpēja septiņkārtējo F-1 pasaules čempionu Mihaelu Šūmaheru, kad viņš pagājušā gada beigās guva smagu galvas traumu.

Kā zināms, "Marussia" komandu pārstāvošais Bjanki šausminošu avāriju lielā ātrumā piedzīvoja svētdien F-1 posma Japānā laikā. Sacīkstes tika pārtrauktas pēc notikumiem lietainās trases 44.aplī, kad pēc vācieša Adriana Zutila ("Sauber") ietriekšanās drošības nožogojumā tajā pašā vietā apli vēlāk avāriju piedzīvoja Bjanki, kurš sāniski ietriecās evakuācijas transportā, kas atradās drošības zonā, lai prom no trases nogādātu avarējušo Zutila formulu.

Pēc notikušā sportists bezsamaņā ar ātrās palīdzības mašīnu tika nogādāts slimnīcā, kur konstatēta smaga galvas trauma. Svētdien viņam tika veikta trīs stundas ilga operācija.

Vairāki mediji iepriekš apgalvojuši, ka Bjanki pašlaik elpo ar respiratora palīdzību, piebilstot, ka viņa stāvoklis pēc pārciestās operācijas pasliktinājies. Tā rezultātā esot bijusi nepieciešama vēl viena operācija, lai apturētu radušos asiņošanu.

Svētdienas sacīkstes nopietni ietekmēja lietainie laikapstākļi, bet pirms notikušās nelaimes atkal bija sācis stipri līt. Rīkotāju virzienā izskanējuši pārmetumi, ka uzreiz pēc Zutila avārijas trasē netika sūtīta drošības mašīna. Paši piloti sūdzējušies, ka krēslas un spēcīgās lietusgāzes dēļ viņiem bija ievērojami apgrūtināta redzamība.

Pašlaik 25 gadus vecais Bjanki F-1 čempionātā un "Marussia" komandā aizvada savu otro sezonu. Pirms tam viņš divas sezonas čempionāta vienībās bija testu pilots.

Šosezon sacensībās Monako francūzis ieguva savus pirmos kopvērtējuma punktus karjerā, izcīnot devīto vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!