Foto: AP/Scanpix

Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņojis, ka Krievija kā agresorvalsts nevar un nepiedalīsies ANO miera uzturēšanas misijā Ukrainā, vēsta aģentūra UNIAN.

"Es gribētu stingri uzsvērt, ka Krievijas Federācija kā agresorvalsts nevar un nepiedalīsies šajā miera uzturēšanas operācijā. Mēs nepiekritīsim tādam miera misijas formātam, kas draud legalizēt daudzus tūkstošus lielu Krievijas militāro kontingentu," Porošenko paziņoja ar Eiropas Savienības (ES) komisāru paplašināšanās un sadarbības jautājumos kopīgā preses konferencē.

Vēstīts, ka 18. februārī Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padome nolēma vērsties pie ANO un ES ar lūgumu izvietot Ukrainā miera uzturēšanas spēkus. Kijeva uzskata, ka misija būtu jāizvieto gar karojošās puses norobežojošo līniju un uz Ukrainas–Krievijas robežas posma, ko nekontrolē Kijeva.

Ukrainā jau no pērnā gada pavasara notiek cīņa ar Maskavas atbalstītiem un apbruņotiem kaujiniekiem, kas ir prasījusi vairāk nekā 5000 dzīvību. Tikmēr Kremlis turpina noliegt savu saistību ar konfliktu.

Mieru līdz šim nav izdevies panākt arī kārtējām sarunām Minskā. Lai gan Ukrainas, Vācijas, Francijas un Krievijas līderi 12. februārī parakstīja vienošanos, kas paredzēja 15. februārī sākt uguns pārtraukšanu un vēlāk smagā bruņojuma atvilkšanu no konflikta zonas Ukrainas austrumos, Maskavas atbalstītie kaujinieki šīs dienas turpināja aktīvus uzbrukumus Ukrainas karavīriem – galvenokārt Debaļceves pilsētiņas apkārtnē, no kuras Ukrainas spēki trešdien sākuši atkāpties.

Karte: situācija uz 19. februāri. 

Pilna izmēra karte šeit. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!