Foto: Publicitātes foto

Ar septiņām sēdvietām aprīkotais pilnībā elektriskais apvidus automobilis "Volvo EX90" iezīmē jauna laikmeta sākumu zviedru autoražotājā, kas uzņēmis stingri noteiktu kursu uz pilnībā elektrisku nākotni.

Sākot ar "EX90", "Volvo" katru gadu prezentēs vienu jaunu pilnībā elektrisku automobili. No 2030. gada "Volvo" plāno pārdot tikai pilnībā elektriskus automobiļus, bet līdz 2040. gadam "Volvo" apņēmies kļūt par uzņēmumu ar neitrālu ietekmi uz klimatu.

Sākot ar nākamo gadu, "Volvo EX90" tiks ražots ASV un vēlāk arī Ķīnā. "Volvo EX90" ilustrē principu – forma seko funkcijai. Tas ir universāli pielietojams, stilīgs ģimenes automobilis ar modernām proporcijām, kas apvienotas ar visjaunākajām tehnoloģijām komunikāciju jomā un elektrifikācijā.

Sākotnēji pieejamo divu motoru pilnpiedziņas versiju darbina 111 kWh akumulators un divi elektriskie motori, kas kopīgi nodrošina savā veiktspējas versijā 380 kW (517 ZS) un 910 Nm griezes momentu. Elektriskā "Volvo EX90" sniedzamība ir līdz pat 600 kilometriem (WLTP ciklā), bet akumulatora uzlāde no 10 līdz 80 procentiem iespējama nepilnu 30 minūšu laikā.

Turklāt šis ir pirmais "Volvo" elektromobilis, kas nodrošina divu virzienu uzlādi – ar šīs tehnoloģijas palīdzību iespējams izmantot automobiļa akumulatoru kā papildu enerģijas avotu, piemēram, citu elektrisku ierīču darbināšanai.

"Volvo EX90" standarta drošības līmenis ir augstāks nekā jebkuram citam "Volvo" automobilim līdz šim. Elektriskais apvidnieks ir aprīkots ar "drošības vairogu" uz jaunākās sensoru tehnoloģijas bāzes gan iekšpusē, gan ārpusē, lai panāktu reālā laika, 360 grādu skatu uz pasauli. Tas spēj saskatīt nelielus priekšmetus simtiem metru attālumā, iegūstot vairāk laika informēšanai, rīcībai un sadursmes novēršanai. Pateicoties vismūsdienīgāko sensoru komplektam, tostarp LIDAR, "Volvo EX90" ir pirmais markas automobilis, kas aparatūras jomā ir gatavs pilnīgi patstāvīgai braukšanai nākotnē.

14,5 collu centrālais ekrāns salonā sniedz piekļuvi dažādām "Google" lietotnēm un pakalpojumiem, tostarp "Google Assistant" brīvroku palīdzības funkcijai, "Google Maps" navigācijai un arī citām iecienītākajām lietotnēm no "Google Play". "Volvo EX90" būs arī saderīgs ar bezvadu "Apple CarPlay".

"Volvo EX90" būs aprīkots arī ar tālruņa atslēgas tehnoloģiju standarta aprīkojumā. Viedtālrunis kalpos kā automobiļa atslēga, kas automātiski atslēgs automobili un uzsāks individuālu iedarbināšanas sekvenci, tuvojoties automobilim. Iekāpjot automobilī, tiks automātiski ielādēts īpašnieka individuālais profils.

"Volvo EX90" cena Vācijā ar augstāko komplektācijas līmeni "Ultra" būs no 105 tūkstošiem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!