Foto: Autora foto

Ceturtdien, 22. aprīlī, pēc smagas cīņas ar nežēlīgu slimību aizsaulē devies kaislīgais motoru sporta entuziasts Romāns Ērkulis. Sportists, dažādu sacensību atbildīga amatpersona, sacensību galvenais rīkotājs un atsevišķu motorsporta veidu virzības vadītājs. Ir paruna, ka neesot neaizvietojamu cilvēku. Taisnība. Taču ir cilvēki, bez kuriem lietas bieži notiek citādāk, nekā būtu notikušas, ja viņi piedalītos. Romāns Ērkulis noteikti bija no šādiem cilvēkiem.

Jaunībā Romāns Ērkulis kā daudzi jaunieši aizrāvās ar motokrosu. Sākumā bija braukšana ar mopēdiem, bet vēlāk Liepājas motoklubā "Atlantika" jau sākās nopietnāks motokross. Brieduma gados ne reizi vien viņš ir piedalījies arī autosporta sacensībās, taču par autosportistu sevi nekad nedēvēja. Tas nav profesionāli, par to sacīja pats Romāns. Sabiedrībai taustāmāko pienesumu viņš, šķiet, ir devis kā motoru sporta dzīves virzītājs un sacensību rīkotājs.

Teju deviņus gadus līdz 2006. gada nogalei Romāns Ērkulis bija Latvijas Automobiļu federācijas 4x4 (vēlāk Rallijreidu) komisijas vadītājs. Tieši viņa laikā 1998. gadā apvidus autosporta norises ieguva prestižo valsts čempionāta statusu. Dažus gadus komisija pat aizvadīja divus atšķirīgus čempionātus – rallijreidā un rallijā-karuselī jeb skatītājiem viegli tveramā apvidus automašīnu krosā. Ērkuļa laikos Latvijas rallijreidu braucēji debitēja pasaules kausa izcīņas līmeņa sacensībās – 2002. gadā "Master Rallye", ko Krievijā rīkoja rallijreidu apritē populārais francūzis Renē Metžē. Visbeidzot 2004. gadā Latvija piedzīvoja arī veiksmīgu dalību leģendārājā "Dakar Rally".

Taču par īpašo Romāna auklējumu bez pārspīlējuma var saukt no 2004. līdz 2008. gadam tepat Latvijā rīkoto starptautisko rallijreidu "Latvian Baja". Tanīs gados "Latvian Baja" dēļ Latviju apmeklēja ne viens vien ārzemju braucējs, tostarp tādi, kuri vēlāk "Dakar Rally" iespēja šo to vairāk kā finišēšana lielā peletona pašā astē. Piemēram, čehs Miroslavs Zapletāls un lietuvietis Antans Junkņevičs, lietuviešu izcelsmes Kazahstānas braucējs Artūrs Ardavičs, krievs Konstantīns Žiļcovs un citi.

Romāna Ērkuļa izveidotās un vadītās "Latvian Baja" rally organizers team profesionalitāti 2006. gadā par darbu rallijreidā "Belarus Baja" atzinīgi novērtēja Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) novērotājs Vulfs Bibingers.

Kāpēc jūs nepiesakāties rīkot pasaules kausa izcīņas posmu, ja jums ir šāda līmeņa speciālistu komanda, noslēguma banketā Romānam ar izbrīnu toreiz jautāja Bibingera kungs. Viņam ne prātā nenāca, cik grūti pie mums piesaistīt līdzekļus šādu sacensību rīkošanas licences nopirkšanai, nemaz nerunājot par visiem organizatoriskajiem izdevumiem.

Vēlākos gados Romāns allaž bija iesaistīts rallija "Kurzeme" un citās norisēs, pats rīkoja ralliju un rallijsprintu "Madona", ņēmās arī ar motokrosa lietām dzimtajā Liepājā. Pēdējie aktīvie gadi vairāk tika veltīti enduro motosporta pasākumu rīkošanai. Romāns Ērkulis ir bijis arī Latvijas Motosporta federācijas Enduro komisijas loceklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!