Foto: AFP/Scanpix/LETA
Kataras autosportists Nasers Al-Atija otrdien vieglo automobiļu klasē izcīnīja uzvaru jau otrajā Dakaras rallijreida posmā pēc kārtas.

Trīskārtējais Dakāras rallijreida uzvarētājs 403 kilometru lokā ap Vadi ad-Davasiru finišēja pēc trim stundām 17 minūtēm un 39 sekundēm.

Arī prologa uzvarētājs Al-Atija finišēja par divām minūtēm un 27 sekundēm ātrāk nekā komandasbiedrs "Toyota" vienībā Henks Leitgans no Dienvidāfrikas.

"Esmu diezgan apmierināts," sacīja Al-Atija, kurš ir arī Londonas olimpisko spēļu bronzas medaļnieks stenda šaušanā.

"Šodien mums patiešām veicās labi, un otrais pilots Matjē Bomels labi darbojās ar navigāciju," piebilda uzvarētājs. "Esmu patiešām diezgan apmierināts, jo uzvarēt posmā ir labi."

13 reizes Dakarā uzvarējušais francūzis Stefans Petransels ("Mini") nostiprināja savu pārsvaru kopvērtējumā ar trešo vietu, otrdien atpaliekot no posma uzvarētāja četras minūtes un piecas sekundes.

Francūzis, kura Dakārā septiņas reizes uzvaru izcīnījis ar automašīnu un sešas – ar motociklu, sacīja, ka jaukta apvidus trase, kurā ietilpa lieli akmeņi, smilšaini kanjoni, kāpas un straujš plato, padarīja to par "patiešām pilnīgu posmu".

"Rezultāts nav perfekts riepas plīsuma dēļ," viņš teica, atsaucoties uz agrīnu incidentu trasē.

"Tomēr esmu apmierināts ar darbu, ko paveica mans otrais pilots Eduārs Bulanžē. Sarežģītajās vietās viņš paveica patiešām labu darbu."

Kopvērtējumā līderis pēc trešā posma ir Petransels, kurš par piecām minūtēm un deviņām sekundēm apsteidz Al-Atiju un par 26 minūtēm un 21 sekundi ir priekšā savam tautietim Matjē Seradori no "SRT Racing" komandas. Pērnā gada uzvarētājs Karloss Sainss ("Mini") atkāpies uz ceturto vietu 33 minūtes un 34 sekundes aiz līdera.

Divkārtējais sacensību uzvarētājs KTM braucējs austrālietis Tobijs Praiss uzvarēja motociklu klasē, finišējot pēc trim stundām 33 minūtēm un 23 sekundēm un izcīnot savu 13. Dakaras sacensību uzvaru posmā.

Otrais finišēja argentīnietis Kevins Benavidess ("Honda"), kurš uzvarētājam zaudēja trīs minūtes un 16 sekundes, tai skaitā iekļaujot divu minūšu sodu. Trešais bija uzvarētāja komandasbiedrs austrietis Tomass Valkners, atpaliekot par četrām minūtēm un 36 sekundēm, kurās iekļauts divu minūšu sods.

Praiss, kurš uzvarēja Dakārā 2016. un 2019. gadā, tagad kopvērtējumā ierindojas trešajā vietā aiz amerikāņa Skailera Hovsa (KTM) un francūža Savjē de Sultrē, atpaliekot no viņiem par attiecīgi 52 un 24 sekundēm.

Iepriekšējais sacensību līderis spānis Hoans Barreda ("Honda") posmā finišēja vien 30.vietā un kopvērtējumā ieņem astoto vietu, no līdera atpaliekot astoņas minūtes un divas sekundes.

"Līdz šim tas ir bijis kā pa kalniem. Tas ir diezgan nepatīkami, ka vienu dienu esi priekšā, bet nākamo – aizmugurē," sacīja Praiss.

"Ir navigācijas grūtības. Ceru, ka pirms rītdienas būs mazliet atelpas un ka tā būs diena, kas navigācijas frontē ir mazāk sarežģīta," viņš piebilda. "Tā man bija laba diena. Motocikls darbojās labi, es nekritu un man nebija degvielas problēmu, kā vakar. Katra diena ir savādāka, taču līdz šim lielu problēmu nav bijis."

Trešdienas ceturtajā posmā 813 kilometru garumā no Vadi Ad-Davasiras līdz Rijādai, kas ir garākais šā gada Dakaras sacensībās, 337 kilometri būs ātrumposmi.

Dakaras rallijreids norisinās 43. reizi, un otro reizi pēc kārtas tās notiek Saūda Arābijā. Rallijreids prologa un 12 posmu garumā noslēgsies 15. janvārī Džidā.

Pērn Dakaras rallijreidā vieglo automašīnu klasē uzvarēja Spānijas autosportists Karloss Sainss ("Mini"), bet motociklu ieskaitē uzvaras laurus plūca Rikijs Breibeks no ASV ("Honda").

Rallijreids no 1979. līdz 2007. gadam 29 reizes norisinājās Āfrikā, bet 2008. gadā tas drošības iemeslu dēļ tika atcelts. Tomēr jau nākamajā gadā tas debitēja Dienvidamerikā.

1979. gadā starp Parīzi un Senegālas galvaspilsētu Dakaru uzsāktais izturības brauciens pagājušajā gadā pirmo reizi pēc desmit gadiem Dienvidamerikā pārcēlās uz Saūda Arābiju, izraisot cilvēktiesību organizāciju dusmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!