Foto: DELFI

Spīdvejs tāpat kā jebkurš cits motoru sporta veids nav iekļauts vasaras olimpisko spēļu programmā, taču tieši uz "ātrā ceļa" Riodežaneiru olimpisko spēļu laikā Latvijā notiks divas spīdveja zvaigžņu uzstāšanās nedēļas laikā – SEC Eiropas čempionāta 2. finālposms 6. augustā Daugavpilī un Eiropas pāru čempionāta fināls 13. augustā Rīgā.

Lieki teikt, ka sporta sabiedrības uzmanība šajās dienās būs piekalta tālajai Rio, taču starp olimpiskajiem apļiem būs iespēja arī redzēt augsta līmeņa spīdveja sacensības un pārliecināties (cerams!), ka Latvijas labākie spīdveja meistari ir cienīgi konkurenti pasaules un Eiropas čempioniem jeb elites līmeņa spīdvejistiem.

Individuālais Eiropas čempionāts spīdvejā pirmo reizi tika sarīkots tikai 2001. gadā un vairākus gadus tas tika uzskatīts par "otrās šķiras" līmeņa sacensībām. Par čempioniem un medaļniekiem tajā kļuva jau tolaik vai vēlāk labi pazīstami meistari (piemēram, 2014. gada pasaules vicečempions polis Kžištofs Kaspžaks, slovēnis Matejs Žagars, poļi Sebastians Ulameks un Gžegošs Valaseks, vairāku GP posmu uzvarētājs dānis Hanss Andersens...), tomēr Eiropas čempionāta kopējo līmeni nevarēja pat pielīdzināt "Grand Prix" seriāla līmenim. Viss mainījās 2012. gadā, kad pie Eiropas čempionātu rīkošanas ķērās poļu One Sport un tas pārtapa par savdabīgu "mini GP" - proti, ar četriem finālposmiem un ar vairāku GP seriāla dalībnieku piedalīšanos. Kopējais sacensību līmenis strauji cēlās un tagad uzvara vai medaļas iegūšana Eiropas čempionātā tiek vērtēta ļoti augstu. Tas tagad ir nozīmīgs ieraksts jebkura spīdvejista CV.

Šogad SEC Eiropas čempionāta pirmais finālposms risinājās Gistrovas mototrekā Vācijā un tajā uzvarēja pirmais "jaunā formāta" Eiropas čempions slovāks Martins Vaculiks. Sekmīgi brauca vienīgais Latvijas pārstāvis visos četros finālposmos Andžejs Ļebedevs, kurš ieņēma 6. vietu (vienā no braucieniem pārspēja gan trīskārtējo pasaules čempionu dāni Nikiju Pedersenu, gan pašreizējo Eiropas čempionu Emīlu Saifutdinovu no Krievijas) un viņš tikai par vienu punktu atpaliek no līderu trijnieka. 6. augustā savā mototrekā Daugavpilī "Andžiks" pacentīsies atkal būt starp labākajiem un saglabāt izredzes uz augstu vietu četru posmu summā (3. finālposms risināsies Toljati mototrekā Krievijā, 4. finālposms – Ribņikas mototrekā Polijā). Ar tā saukto wild card jeb īpašo ielūgumu kā treka pārstāvis brauks Maksims Bogdanovs, kurš šosezon ir viens no labākajiem Polijas Nice līgas komandu čempionātā. Bez jau minētajiem Vaculika, Pedersena, Kaspžaka, Andersena un Saifutdinova starp dalībniekiem būs arī bijušie "Lokomotīves" līderi Grigorijs Laguta (2011. gada Eiropas čempions) un Brazīlijā dzimušais Antonio Lindbeks (Zviedrija; pērn 3. vieta, nesen uzvarēja GP posmā Kārdifā), poļi Janušs Kolodzejs un Pjotrs Pavļickis, zviedrs Peters Ljungs, čehs Vāclavs Miliks, dānis Leons Madsens, kurš pērn Biķerniekos uzvarēja GP pretendentu pusfinālā, kā arī viens no pašreizējiem "Loko" līderiem soms Jūnass Kīlmekorpi. Uz vietu trijniekā reāli var cerēt vismaz 8-10 motobraucēji un starp tiem arī abi Latvijas pārstāvji.

Līdz šim mūsējo augstākais sasniegums Eiropas čempionātos bija 2012. gadā, kad Ķasts Puodžuks četru posmu summā ieņēma 4. vietu, bet Ļebedevs bija 5. vietā, turklāt no trešās vietas daugavpilieši atpalika attiecīgi tikai par diviem un trim punktiem... 2013. gadā 6. vietu četru posmu summā ieņēma Bogdanovs.

Pēc nedēļas vairākus SEC Eiropas čempionāta 2. finālposma dalībniekus redzēsim Eiropas pāru čempionāta finālā CSDD Biķernieku mototrekā Rīgā. Ļebedevs, Bogdanovs un Puodžuks ir starp pretendentiem uz medaļām un titulu, kaut pretī stāsies Dānijas, Polijas, Krievijas, Čehijas, Vācijas un Itālijas spīdvejisti. Galvenie konkurenti – poļi, dāņi un krievi, jo pirmie divi, piemēram, no sava plašā augsta līmeņa spīdvejistu skaita varēja pieteikt vismaz pa trim spēkos līdzvērtīgām trijotnēm...

Eiropas pāru čempionāta finālā Latvijas motobraucēji pirmo reizi iekļuva 2005. gadā, bet kopš 2008. gada esam klāt visās finālsacensībās. Augstākais sasniegums – Ļebedeva un Puodžuka sudraba medaļas 2012. gadā Rovnā (Ukraina). Kāpēc savā mototrekā lai atkal nebūtu medaļās? Biķernieku mototrekā visi trīs mūsu labākie spīdvejisti labi brauca pērn GP pretendentu pusfinālā – Puodžuks bija trešais, Bogdanovs arī iekļuva finālā, bet Ļebedevam pietrūka viena punkta, lai tiktu finālā. Tā ka...

Abas šīs spīdveja sacensības – vēl viens apliecinājums šā sporta veida līmenim Latvijā. Starp olimpiskajām kaislībām ne mazāk karstas kaislības būs arī uz "ātrā ceļa" Daugavpilī un Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!