Foto: Publicitātes foto
Vismaz trīs Latvijas sportisti šosezon nesīs savas valsts vārdu Eiropas rallijkrosa sacensībās - aktīva sacensību sezona ieplānota Reinim Nitišam, Mārtiņam Porietim, Reinim Safonovam un Mārim Ločmelim.

Nopietnākā sezona gaidāma jēkabpilietim, Reinim Nitišam. Viņš aizvadīs pilnu Eiropas čempionāta sezonu, deviņas sacīkstes ar pagājušajā rudenī iegādāto "Renault Clio" automobili.

Lai pārbaudītu auto un arī pats pēc ziemas pārtraukuma aprastu ar to, jēkabpilietisi kopā ar somu komandu "SET Promotion" aizvadīja Francijā vairāku dienu testus. Kā atzina Reinis, testi pagāja ļoti labi. Gandarījumu Reinim sagādājis arī paša sniegums, jo uzrādītie apļu laiki bijuši labāki kā ātrajiem krievu pilotiem Iļdaram Rahmatuļinam un Timuram Šigabutinovam, kuri kopā ar jēkabpilieti startēs čempionātā ar "Renault" spēkratiem "SET Promotion" komandas sastāvā un arī piedalījās testos.


Bez Reiņa Nitiša jaunajai sezonai cītīgi gatavojās arī pārējie ātrākie Latvijas rallijkrosisti. Mārtiņš Porietis, vairākkārtējais NEZ čempionāta medaļnieks, 2013. gada sezonai arī sagatavojis jaunu automobili, Eiropas "Super 1600" klasei atbistošu "Peugeot 207". Auto ir pilnīgā gatavībā un gaida labvēlīgus laika apstākļus pirmo testu veikšanai. Auto pēc Mārtiņa domām ir ļoti konkurētspējīgs un tas noteikti palīdzēs beidzot izcīnīt NEZ čempiona titulu, kurš līdz šim dažādu tehnisku problēmu dēļ ir izslīdējis no rokām. Mārtiņa plānos ir piedalīties arī sacensībās Polijā un Čehijā, kā arī startēt tuvākajos "Rallycross Challenge Europe" posmos.

Uz starta līnijas šosezon noteikti redzēsim Māri Ločmeli, kurš arī spējis izcīnīt NEZ medaļu, pārsteigdams visus ar lielisku sniegumu tieši Skandināvijas trasēs. Māri bieži vajāja tehniskas ķibeles, taču īstu gandarījumu Mārim un viņa komandai sagādāja uzvara pērn Čehijā, Centrāleiropas čempionāta posmā pār visnotaļ spēcīgiem konkurentiem. Arī Māris savu "Peugeot 206" spēkratu pielāgojis "Super 1600" klasei. Taču darbi vēl nav galā un kā saka Māris, "par sezonas startiem spriedīsim, kad auto rūks".

Pēc ilgāka pārtraukuma rallijkrosa trasē būs redzams vēl viens ļoti labi zināms jēkabpilietis, Reinis Safonovs. Reinis 2011. gadā cīnijās vairākos Eiropas čempionāta posmos, vienā sasniegdams savu augstāko rezultātu, 8. vietu, bet iepriekšējo sezonu izlaida ģimenes pieauguma dēļ. Kā pastāstīja sportists, viņa "VW Polo Super 1600" veikta motora "revīzija", pārskatīta un pamainīta pārnesumu kārbas zobratu attiecība. Reinis plāno startus atsevišķos NEZ posmos un tuvākajos Eiropas čempionāta posmos.

Pirmais Eiropas čempionāta posms notiks Lieldienās.

Starpsezonas laikā ir notikušas samērā ievērojamas izmaiņas visaugstākajā līmenī. Eiropas čempionātam beidzot arī ir savs attīstītājs – profesionāla menedžmenta kompānija "IMG". Līdz ar čempionāta jauno saimnieku mainījies arī sacensību nolikums. Mainījusies priekšbraucienu un finālu kārtība, dalības naudas un balvu fondu. Tāpat izmaiņas skārušas dalībnieku pieteikumu pieņemšanas principus

Savukārt vecās "kārtības" piekritēji ar Holandes rallijkrosa vadību priekšgalā izveidojuši alternatīvu Eiropas seriālu – "Rallycross Challenge Europe 2013".

Abu Eiropas seriālu organizatori ir bijuši koleģiāli un neviens no sacensību posmiem nepārklājās.

Kā jau ierasts, norisināsies arī Eiropas zonālie čempionāti, un pastāv iespēja, ka viens NEZ posms risināsies Bauskā, Mūsas trasē.

NEZ čempionātā, kas vairāk interesē latviešus, šogad paredzēti četri posmi, divi Skandināvijā un divi Baltijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!