Foto: Rihards Baumanis

Latvijas rallijkrosa pilots Artis Baumanis svētdien Vācijā izcīnīja 2017. gada Eiropas vicečempiona titulu "Super1600" klasē, kamēr pasaules čempionāta ("WorldRX") priekšpēdējā posmā prestižajā "Supercar" klasē Jānis Baumanis un Reinis Nitišs ieņēma attiecīgi devīto un 12. vietu.

Vācijā norisinājās Eiropas rallijkrosa ("EuroRX") čempionāta pēdējais posms, kur "Super1600" klasē par Eiropas vicečempionu kļuva Artis Baumanis, šo sezonu noslēdzot ar vēl vienu goda pjedestālu.

Pusfinālā Artis Baumanis savā braucienā bija trešais, tādu pat vietu izcīnot arī finālā, kurā uzvarēja lietuvietis Kaspars Navickis. Sestais finišēja ungārs Kristiāns Sābo, kuram ar šo rezultātu pietika, lai saglabātu pērn iegūto Eiropas čempiona titulu vēl uz vienu sezonu.

"Artim šajā posmā bija svarīgi apsteigt Lepihalmi, lai saglabātu otro vietu, ko arī godam izdevās paveikt," pēc sacensībām atzina Arta tēvs un menedžeris Andris Baumanis.

Sezonas kopvērtējumā Sābo nopelnīja 137 punktus, bet Artis Baumanis no viņa atpalika par desmit punktiem. Bronzas medaļu ar 121 punktu ieguva soms Jusi Peteri Lepihalme, kurš pēdējā posmā ieņēma otro vietu.

Pēc četrām kvalifikācijām Artis Baumanis ar 163 punktiem bija trešais, kamēr līderim Kasparam Navickim bija 169 punkti. Vācijā startēja vēl divi Latvijas pārstāvji – Juris Spīķis ar 129 punktiem ieņēma 12. pozīciju, tomēr pusfinālā nestartēja, kamēr Arnis Odiņš ar 112 palika 17. vietā, sacensības noslēdzot pēc kvalifikācijas.

Latvijai pēdējos gados "Super1600" klase bijusi veiksmīga, jo 2013. gadā tajā par Eiropas čempionu kļuva Reinis Nitišs, bet 2015. gadā kopvērtējumā triumfēja Arta jaunākais brālis Jānis Baumanis.

Pasaules čempionātā "Supercar" klasē Jānis Baumanis ("STARD") un Reinis Nitišs ("EKS") sasniedza pusfinālu, kurā startēja abi vienā braucienā. Tuvāk iekļūšanai finālā bija Jānis Baumanis, kuram līdz trešajai vietai pietrūka 0,249 sekunžu.

Tikmēr Nitišs iespēju pacīnīties par finālu pazaudēja jau pirmajā līkumā aiz finiša, braucienā paliekot pēdējais - sestais.

"Pusfināla pirmajā līkumā viss notika Esteringas "labākajās tradīcijās" – vadošie braucēji izslīdēja ārmalā, bet es jau ieņēmu trajektoriju, lai apdzītu konkurentus pa iekšmalu, taču tad manu plānu izmainīja Andreass Bakeruds, kurš sagriezās man tieši priekšā," stasta Reinis. "Mūsu mašīnas sadūrās, pēc kā sagriezos arī es. Ļoti neveiksmīga situācija, kas liedza sasniegt cerētos rezultātus. Protams, prieks par komandas biedriem – Matiasu Ekstromu un Tomasu Heikinenu, kuri kāpa uz goda pjedestāla."

Par sacensību uzvarētāju kļuva Nitiša komandas biedrs Matiass Ekstrems, kurš finālā aiz sevis atstāja Timiju Hansenu un somu Tomasu Heikinenu.

Pirms šī posma čempionāta kopvērtējumā līderis bija zviedrs Johans Kristofersons ("PSRX Volkswagen Sweden"), kurš pirms divām nedēļām Rīgā sev nodrošināja čempiona titulu, bet Vācijā finālā neiekļuva. Neskatoties uz to, Kristofersons par kvalifikācijas rezultātiem nopelnīja vēl 15 punktus. Viņam ar 234 punktiem seko komandas biedrs Peters Solbergs, kurš Vācijā startēja vien piecas dienas pēc operācijas, bet trešais ar 233 punktiem ir Ekstrems.

Jānis Baumanis Vācijā savu kopvērtējuma punktu skaitu papildināja līdz 88, saglabājot 12. pozīciju, bet Nitišs ar 71 punktu ieņem 14. vietu.

Šīs sezonas pasaules čempionāta sezona noslēgsies novembrī Dienvidāfrikas Republikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!