Foto: Reuters/Scanpix
Austrālijas "Grand Prix" kvalifikācija sākās ar spēcīgu lietu Melburnā un galarezultātā pēc pirmās daļas aizvadīšanas tika pārcelta uz svētdienas rītu.

Spēcīgā lietus dēļ FIA nolēma par 30 minūtēm atcelt kvalifikācijas sākumu, lai varētu kaut nedaudz atbrīvot trasi no stāvošā ūdens. Pēdējo reizi Austrālijas "Grand Prix" kvalifikācija slapjā trasē notika 2005.gadā, pēdējo reizi kvalifikācija lietus dēļ tika pārcelta 2010.gadā Japānā, bet 2012.gadā Silverstonas kvalifikācijas laikā bija sarkanie karogi.


Vairums pilotu Q1 sākumā izmantoja lietus riepas ar zilo marķējumu, taču tas neglāba no incidentiem slapjā trasē. Uz mikli malā bija apstājies Luiss Hamiltons ("Mercedes"), bet brīdi vēlāk sadursmi ar trases nožogojumu piedzīvoja Gido van der Garde ("Caterham"), kurš nolauza formulas priekšējo antispārnu. Vēlāk no šāda likteņa nespēja izvairīties arī Felipe Masa, kurš sasita savu "Ferrari" formulu. Q1 izskaņā Džensons Batons ("McLaren") bija pirmais, ka uzlika pārejas tipa lietus riepas un uzreiz spēja uzrādīt labāko apļa laiku, vēlāk gan viņu pārspēja Niko Rosbergs ("Mercedes"). Tikmēr kārtējie Albertparka trases apmales uzpuri kļuva divi debitanti Šarls Piks ("Caterham") un Estebans Gutjeress ("Sauber") – abi nespēja novaldīt formulu ar pārejas tipa lietus riepām. Pirmajā kvalifikācijā "aiz svītras" palika Makss Čiltons ("Marussia"), Šarls Piks, Gido van der Garde, Žils Bjanki ("Marussia"), Estebans Gutjeress un Pastors Maldonado ("Williams").

Tā kā lietus atkal pastiprinājās, tiesneši nolēma vēl par 30 minūtēm atlikt Q2 sākumu. Jāņem vērā, ka 11:37 pēc Latvijas laika Melburnā riet saule, tāpēc bezgalīgi atlikt kvalifikāciju tiesnešiem nebija iespējams. Pagaidām nav bijis precedenta, kad kvalifikācija ir iesākta, bet nav pabeigta tajā pašā dienā, tomēr kvalifikācijas sesiju tiesneši varētu nolemt turpināt arī svētdienas rītā – tādi precedenti iepriekš ir bijuši. Galarezultātā tiesneši nolēma Q2 un Q3 sesijas aizvadīt sacīkstes dienas rītā, kas pēc Latvijas laika ir 2:00 svētdienas naktī.

Q1 laikā izkritušie piloti

VPilotsKomandaLaiks
17Pastor MaldonadoWilliams-Renault1'47.614
18Esteban GutierrezSauber-Ferrari1'47.776
19Jules BianchiMarussia-Cosworth1'48.147
20Max ChiltonMarussia-Cosworth1'48.909
21Giedo van der GardeCaterham-Renault1'49.519
22Charles PicCaterham-Renault1'50.626

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!