Bahreinas policija ārpus galvaspilsētas Manamas pielietojusi asaru gāzi un trokšņu granātas pret simtiem cilvēku, kas protestēja pret šomēnes paredzēto F-1 pasaules čempionāta posmu.

Cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Human Rights Watch" paziņojusi, ka policija vērsusies pret demokrātiju atbalstošiem protestētājiem pirms F-1 posma, kas paredzēts no 19. līdz 21.aprīlim.

"Jūsu sacensības ir noziegums," sauca pūlis, protestējot pret autosporta šefu uzstājību paturēt Bahreinas "Grand Prix" posmu sacensību kalendārā. "Nost ar [Bahreinas karali] Hamadu. Cilvēki vēlas režīma krišanu," viņi skandēja, izrādot neapmierinātību pret sunnītu minoritāro režīmu, kamēr valstī vairums iedzīvotāju ir šiīti.

Sadursmes izcēlās, kad policija iejaucās protesta akcijā, bet pūlis atbildēja ar degbumbu sviešanu. Protestētāju izkliedēšanai nācās izmantot asaru gāzi un trokšņu granātas. Vēlāk Bahreinas iekšlietu ministrija paziņoja, ka viens policists guvis ievainojumus, kad viņam trāpījusi degbumba.

Līdzīgi protesti jau notikuši pēdējos divus gadus. 2011.gadā sacensības tika atceltas valstī valdošās nestabilās politiskās situācijas dēļ, savukārt pērn F-1 posms notika, neskatoties uz vardarbīgām demonstrācijām, kurās policija izmantoja asaru gāzi, trokšņu granātas un ar gumijas lodēm šāva uz protestētājiem.

Cilvēktiesību aizstāvības organizācijas pavēstījušas, ka protestu laikā kopš 2011.gada februāra nogalināti 80 cilvēki.

Bijušais F-1 čempions Deimons Hils aicinājis FIA prezidentu Žanu Todu ieņemt "ētisku nostāju pret šo pretrunīgo notikumu". "Es domāju, ka Žana pieeja ir neteikt neko, lai nebūtu politisks. Manuprāt, tā ir kļūda, - patiesībā viņš ir politisks, jo viņš tiek izmantots," paziņojis 1996.gada F-1 čempions.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!