Foto: Rihards Baumanis

Svētdien, 29. maijā, FIA pasaules rallijkrosa čempionāta ("World RX") ceturtajā posmā Anglijā latviešu sportists Jānis Baumanis ("World RX Team Austria") pusfinālā finišēja ceturtais, tikai par mata tiesu neiekļūstot finālā.

Baumanis trešajā kvalifikācijā uzrādīja desmito, bet ceturtajā – 15. ātrāko laiku un, pēc četrām kvalifikācijām ierindojoties 12. vietā, iekļuva pusfinālā. Tajā Latvijas pilots finišēja ceturtais, tikai par 0,894 sekundēm atpaliekot no sava komandas biedra krieva Timura Timerzjanova, bet aiz sevis atstājies slaveno francūzi Sebastjanu Lēbu. Kā zināms, finālā iekļūst katra pusfināla trīs ātrākie braucēji.

"Izcīnīju ceturto vietu pusfinālā un patiesībā esmu priecīgs par to, kāds ir rezultāts," saka Jānis Baumanis. "Esmu ļoti apmierināts ar to, kā mašīna uzvedās trasē un domāju, ka ar tādiem regulējumiem, kādi bija pusfinālā, mums vajadzētu sākt brīvos treniņbraucienus. Bet mēs vēl mācāmies, jo katra trase ar šo mašīnu komandai ir jaunums. Pēc laika noteikti sapratīsim, kuras izmaiņas ko uzlabo un kuras pasliktina, jo, ja trešais kvalifikācijas brauciens bija diezgan labs, tad ceturtajā kvalifikācijā auto jau bija noregulēts pilnīgi ačgārni, kā dēļ grants sekcijā biju ievērojami lēnāks nekā konkurenti. Komandai ir potenciāls. Par to liecina tas, ka komandas biedrs Timurs Timerzjanovs brauca finālā. Domāju, ka nākotnē būs ar vien labāk."

Tikmēr Reinis Nitišs ("ALL-INKL.COM Munnich Motorsport" sacensības noslēdza priekšpēdējā – 21. vietā. Trešajā kvalifikācijā viņš uzrādīja 12. ātrāko laiku, bet ceturtajā – 14. laiku, taču šis rezultāts neļāva jēkabpilietim kvalificēties finālbraucieniem.

"Šajā nedēļas nogalē komandai pievienojās jauns sacīkšu inženieris, kas ir liels pienesums mūsu attīstībai. Pēc vakardienas kvalifikācijām veicām pamatīgas izmaiņas automašīnas regulējumos, kā rezultātā auto kļuvis daudz vieglāk vadāms un uzlabojās arī apļu laiki.
Tiesa līdz sacensību līderiem mums arvien pietrūkst vairākas desmitdaļas katrā aplī un tas nebūs viegls uzdevums atrast risinājumu, kā tās atgūt. Tomēr, esam apņēmības pilni strādāt, lai spert nākamo soli uz priekšu – iekļūt sacensību finālbraucienā!" pēc sacensībām atzina Reinis Nitišs.

Savukārt Jāņa vecākais brālis Artis Baumanis "Super 1600" klases fināla braucienā Eiropas čempionāta ("Euro RX") ieskaitē izcīnīja otro vietu, atpaliekot vien no ungāra Kristiāna Žābo.

"Finālā sanāca labs starts un uzreiz izvēlējāmies braukt "džokera" apli. No tā izbraucu kā otrais, jo pirmajā pagriezienā bija sadursme starp konkurentiem, un sāku ķert pirmajā vietā braucošo ungāru Kristiānu Žābo. Braucu, cik ātri vien varēju, un tikai nedaudz pietrūka, lai izvirzītos vadībā - Žābo pēc sava "džokera" apļa man izbrauca tieši blakus, bet, tā kā nākamais pagrieziens viņam bija izdevīgāks, paliku otrais," stāsta Artis Baumanis. "Atlikušos divos apļos centos viņu apdzīt, kas neizdevās, bet tāpat esmu ļoti apmierināts ar rezultātu, jo šīs man bija tikai otrās sacīkstes Eiropas čempionātā un jau esmu izcīnījis vietu uz pjedestāla."

Eiropas čempionāta sezonā kopumā jāaizvada seši posmi. Pēc divām šogad aizvadītajām sacensībām Artis Baumanis ieņem 7. vietu čempionāta kopvērtējumā.

Nākamais FIA pasaules rallijkrosa čempionāta posms notiks no 10. līdz 12. jūnijam Norvēģijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!